• Načítám...
>

Kaple Libeňského zámku slaví letos 250 let

  • 15. ledna 2020,
  • 21:54,
  • PRAHA 8,
  • David Wilczek

Praha 8 si v tomto roce připomene 250. výročí od vysvěcení kaple Neposkvrněného početí Panny Marie v Libeňském zámku. V rámci tohoto kulatého výročí si radnice pro veřejnost připravila sérii koncertů. O první novoroční se postaralo pěvecké uskupení Joyful.

Reklama

Kaple Neposkvrněného početí Panny Marie byla postavena v průběhu rokokové přestavby Libeňského zámku v roce 1770. A to podle návrhu stavitele Jana Josefa Prachnera. Byla prvním církevním objektem na území tehdejší Libně. Do té doby Libeň totiž patřila k proseckému okrsku a neměla vlastní kostel.

"Velký obnos, který věnovala Marie Terezie na rekonstrukci tohoto zámečku i kaple, byl právě mimo jiné použit na to, že dnes máme rokokovou fasádu. A můžeme se pyšnit takovouto krásnou sakrální stavbou, která po dlouhá léta byla jedinou libeňskou a de facto byla i první, která sloužila právě církevním obřadům. Do té doby byli obyvatelé Libně odsouzeni chodit nahoru na Prosek, protože patřily do prosecké diecéze," řekl Michal Švarc, radní MČ Praha 8.

Letos si tak Praha 8 připomíná 250. výročí od vysvěcení této kaple. V rámci toho radnice této MČ připravila pro veřejnost sérii koncertů. První novoroční zahájilo pěvecké uskupení Joyful.

"Připravili jsme si i částečně netradiční program pro naše fanoušky, protože většinou zpíváme popové písně a gospely. Ale vzhledem k tomu, že se nacházíme v takovém krásném prostředí, máme v repertoáru i klasiku," řekla Marina Odvárková, manažerka pěvecké skupiny Joyful.

Vstupné bylo pro posluchače dobrovolné s tím, že poměrná část poputuje na podporu kočičího útulku.

"Část výtěžku z dnešního koncertu půjde na podporu opuštěných koček v bohnickém útulku," řekla Marina Odvárková.

Podrobné informace o dalších připravovaných koncertech v zámecké kapli Neposkvrněného početí Panny Marie budou průběžně zveřejňovány na webových stránkách Prahy 8.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu