• Načítám...
>

Praha 8 spustí virtuální prohlídky svých výstav

  • 31. března 2020,
  • 12:13,
  • PRAHA 8,
  • David Wilczek

Výstavy pořádané na radnici Prahy 8 budou moci obyvatelé této městské části sledovat i z pohodlí domova. Virtuální prohlídka bude navíc doplněna komentářem. Jako první zájemci uvidí expozici bývalého boxera Rostislava Osičky a výstavu věnovanou pražským usedlostem.

Reklama

Praha 8 spustí v nejbližších dnech na svých webových stránkách virtuální prohlídky výstav konaných v prostorách radnice. Vedení městské části chce tímto krokem umožnit svým obyvatelům obdivovat zajímavé expozice i v době karantény. Z pohodlí domova si mohou zájemci prohlédnout například výstavu bývalého úspěšného boxera Rostislava Osičky s názvem Rub a Líc. 

"Ta výstava probíhá i v této kritické situaci.  Bylo nám líto, že vernisáž navštívilo velký počet lidí a v současné době je kvůli opatřením veřejnosti nepřístupná. Proto jsme se rozhodli pro virtuální prohlídku, aby lidé nebyli o nic ochuzeni, byť to není bezprostřední zážitek," uvedl starosta MČ Praha 8,  Ondřej Gros. 

Častým motivem pana Osičky jsou lidé na hraně. Bezdomovci nebo mladiství bojující se závislosti na drogách. Většinu zachycených postav poznal autor osobně. Obrazy tak zachycují příběhy skutečných lidí. 

"Témata jsem doplnil o sport. Například box proti drogám. Smyslem je dostat lidi od těch drog. Je to jedna z věcí, která mě chytla. Samozřejmě jsem musel mezi ně chodit, abych je mohl malovat a to nebylo jednoduché," prozradil autor výstavy, Rostislav Osička.  

Součástí expozice jsou i obrazy s motivem krajiny. Nechybí zde ani sbírka dobových boxerských rukavic a fotografií zachycující významné české i světové osobnosti tohoto sportu.

"Jsou to boxerky historické až z doby předválečné. A jsou zde i boxerky první tzv. plátěné, které vznikly v USA. Jsou zde rukavice padesát, sedmdesát i osmdesát let staré," doplnil  autor výstavy, Rostislav Osička. 

Kromě této výstavy mohou zájemci navštívit prostřednictvím virtuální prohlídky i expozici, která se věnuje pražským usedlostem. Jednalo se o stavby, které se hojně vyskytovaly u vinic. Jejich kouzelnou podobu přibližují desítky dobových fotografií. Zájemci budou moci sledovat všechny výstavy pořádané radnicí Prahy 8 i po zrušení karantény. 


Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu