• Načítám...
>

Praha 8 si připomněla květnové události roku 1945

  • 6. května 2020,
  • 17:02,
  • PRAHA 8,
  • David Wilczek

Praha 8 si připomněla 75. výročí od konce druhé světové války. Právě občané této městské části byli jedni z prvních, kteří vytvářeli revoluční národní výbory. Vedení radnice se rozhodla uctít památku padlých i v době vládních opatřeních. Události z této doby připomínají lavičky s příběhy lidí, kteří se připojili do Pražského povstání.

Reklama

Vedení radnice Prahy 8 si připomnělo 75. výročí od konce druhé světové války. Kvůli vládním opatřením však tento akt proběhl bez účasti veřejnosti.

"Možná, že tím, že to nemůže být masová událost, bude o to víc cennější, když si to každý připomena sám v sobě a vzpomene na naše osvoboditele. Ať už byli z jakékoliv strany, ze západu či východu. Ať to byl Sovětský svaz, Velká Británie či USA. Všichni přispěli k tomu, že jsme dnes svobodní," uvedl starosta MČ Praha 8 , Ondřej Gros. 

Vzhledem k současné situaci musela být zrušena většina pietních akcí připomínající konec 2. světové války. Místo Praha 8 rozhodla instalovat na venkovní lavičky příběhy místních lidí, kteří zasáhli do bojů za osvobození Prahy. 

"Tyto příběhy jsou protokoly z června 1945. Jsou tam uvedeny adresy, svědci té doby a jejich příběhy, které se v té době odehráli na Praze 8," místostarosta MČ Praha 8, Jiří Vítek. 

Právě obyvatelstvo této městské části bylo během květnového povstání velmi aktivní. Byli jedni z prvních, kteří vytvářeli revoluční národní výbory.  Jeden z nejlépe fungujících opěrných bodů povstalců vznikl u Rustonky na Palmovce. Odtud se vedly tuhé boje o každou karlínskou či libeňskou ulici s žižkovskými jednotkami. 

"Samozřejmě Praha 8 byla v Květnovém povstání velmi aktivní. Bylo zde více jak 80 barikád. Mnoho našich spoluobčanů bojovalo na mostě Barikádníků, a mnoho jich zde zemřelo a padlo," doplnil místostarosta MČ Praha 8,  Jiří Vítek.    

Místní obyvatelé si mohou den osvobození připomenout u památníku na Kobyliské střelnici či u hrobu a pietního místa na Ďáblickém hřbitově, kde byli popraveni odbojáři a vlastenci. Uctít minutou ticha mohou  lidé i padlé vojáky Polské armády, kteří pomáhali při osvobození. Pomník se nachází v Žernosecké ulici.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu