• Načítám...
>

Lidé si připomněli hrdinství Kubiše a Gabčíka

  • 27. května 2020,
  • 15:02,
  • PRAHA 8,
  • Lenka Castillo

Praha 8 si pietním aktem u pomníku v Libni připomněla 78. výročí operace Anthropoid. Památník připomíná československé parašutisty. kteří v těchto místech provedli 27. 5. 1942 útok na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha.

Reklama

Operace Anthropoid byl krycí název pro parašutistický výsadek vyslaný během druhé světové války z Velké Británie na území Protektorátu Čechy a Morava. Tvořili ho vojáci československé exilové armády Jozef Gabčík a Jan Kubiš. Právě oni přesně před sedmdesáti osmi lety úspěšně zaútočili na vozidlo zastupujícího říšského protektora R. Heydricha. Splnili tím rozkaz jim daný československou exilovou vládou v Londýně. K pomníku v pražské Libni si hrdiny přišli připomenout zástupci radnice osmé městské části i veřejnost.

"Já si troufám tvrdit, že to byla největší akce, která se povedla jakémukoliv odbojovému hnutí. A ta by nebyla možná bez spolupráce nejen těch, kteří sem byli posláni a seskočili do protektorátu a vlastně věděli, že jdou na smrt, ale všech těch kteří jim zajišťovali potravu, pomáhali je schovávat, všem kteří s nimi spolupracovali," řekl starosta MČ Praha 8, Ondřej Gros.

Pomník operace Anthropoid byl slavnostně odhalen v roce 2009. Za jeho prosazením stála tehdy iniciativa místostarostky Vladimíry Ludkové, podle které bychom se z hrdinského činu měli všichni poučit. 

"Právě ono hrdinství, to je to, co bychom si všichni měli ve svých  srdcích uchovat a proč si ne máme, ale musíme připomínat tento skutek, který je součástí naší historie a bez které bychom tady dnes nemohli stát svobodně," dodala místostarostka osmičky, Vladimíra Ludková.

Za realizací pomníku stál kromě radnice osmičky Vojenský historický ústav nebo třeba Centrum české historie.

"V roce 2008 jsme spolu s rodinou Angrovou darovali základní kámen, který je vlastně teď součástí tohoto pietního místa," zavzpomínala Jindra Svitáková z Centra české historie.  

Pomník Anthropoid se tyčí do výšky jedenácti metrů. Jedenáctka se ale taky váže letos k samotné pietě. Právě po jedenácté se totiž u tohoto monumentálního památníku vzpomínka na hrdinský čin konala.


Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu