• Načítám...
>

V Praze 8 si mohli lidé nechat vyšetřit znaménka

  • 9. září 2020,
  • 19:02,
  • PRAHA 8,
  • Jan Varga

Praha 8 opět uspořádala Den zdraví. Lidé si mimo jiné mohli nechat zkontrolovat svá znaménka. Kontrolu a poradenství zajišťovali lékaři v čele s kapacitou v oboru, doktorem Petrem Arenbergerem. Pravidelná prevence a včasné odstranění znamének může zamezit rakovině.

Reklama

Na prostranství před Kulturním domem Krakov v Praze 8, si mohli nechat lidé vyšetřit svá mateřská znaménka. Jejich pravidelná kontrola je podle lékařů důležitá a může zamezit vzniku melanomu. V rozestavěných stanech se proto zájemcům věnovali skuteční odborníci v čele s kapacitou v oboru, doktorem Petrem Arenbergerem. 

"Pokud se jedná přímo o mateřská znaménka, tak zjišťujeme jejich velikost, barvu, tvar, ohraničení, eventuálně vyrůstání, změny těchto parametrů. Co se týká vlastního vyšetření, tak je principem preventivních prohlídek to, abychom co nejdříve zachytili, pokud se začne z mateřského znaménka nebo zcela na volné kůži vytvářet nádor," popsal Petr Arenberger, dermatolog.

Na vzniku melanomu se podílí především ultrafialové záření. Zejména jeho UVB složka. Hodně tedy záleží, jak moc často byla naše kůže vystavována slunečnímu záření, a to především v dětství. Pravidelná kontrola alespoň jednou ročně je podle lékařů zásadní. Platí to nejen pro starší, ale také pro lidi ve středních letech. Kontrolu znamének pro lidi uspořádala Městská část Praha 8 v rámci každoročního Dne zdraví. 

"Je to obrovský krok co se týká prevence. Bohužel každoroční záchyt zhoubných, kožních útvarů ukazuje, že smysl této akce je nedozírný. Jsem moc ráda, že ji díky panu profesorovi můžeme pořádat, protože díky němu se prevence dostává mnohem dál," zdůraznila Vladimíra Ludková, místostarostka MČ Praha 8.

O vyšetření znamének byl opět velký zájem. Svědčila o tom řada, která se utvořila hned na začátku akce. Zájemci o více informací ohledně kožních rizik mohou navštívit webové stránky melanom.cz. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu