• Načítám...
>

Praha 8 udělila tři čestná občanství

  • 1. října 2020,
  • 14:14,
  • PRAHA 8,
  • David Wilczek

Praha 8 má nové čestné občany. Velké pocty se dostalo třem lidem, kteří většinu svého života věnovali pomoci druhým. Mezi nimi je například doktorka Iva Holmerová, která se zaměřuje na péči o seniory trpící Alzheimerovou chorobou.

Reklama

Za celoživotní přínos v oblasti zdravotnictví převzala z rukou starosty Prahy 8 Ondřeje Grose čestné občanství doktorka Iva Holmerová, která založila Gerontologické centrum na Praze 8. To působí v této městské části už do roku 1992 a poskytuje zdravotní a sociální služby zejména těm, kteří jsou postiženi Alzheimerovou chorobou. 

"Tohoto ocenění si nesmírně vážím. Jsem ráda, že se stávám čestnou občankou Prahy 8. Byť tady léta nebydlím, tak jsem s touto městskou částí téměř tři desítky let spjata, " uvedla Iva Holmerová, zakladatelka Gerontologického centra Praha 8.

Druhým oceněným se stal plukovník Julián Slepecký, který strávil 2. světovou válku v pracovních táborech. Po válce vstoupil do Československé armády. Ale za pokus opustit republiku ho komunistický režim odsoudil na dvacet let. Po roce 1990 byl rehabilitován. Vzhledem k jeho zdravotnímu stavu, převzala čestné občanství jeho manželka. 

Titul čestného občana MČ čerstvě zdobí také doktora Slavoje Brichcína. A to za celoživotní přínos v oblasti psychiatrie. Významně se také zasadil o rozvoj Psychiatrické nemocnice v Bohnicích. 

"Velmi si ocenění vážím. Ani jsem to nečekal, protože se ani neangažuji přímo v dosahu zdejších zastupitelů. Věnuji se opravdu jen zdravotnické práci. Na Praze 8 jsem už pětatřicátým rokem," konstatoval Slavoj Brichcín,  psychiatr, sexuolog.

"Zaujal nás jejich život, jejich dílo, které většinově vykonávali na území  naší městské části. Předávání čestného občanství je už u nás tradicí a schvaluje je naše zastupitelstvo. Je jen škoda, že nás letos opustili dva čestní občané pan Pešata a herec Jan Skopeček," doplnil Ondřej Gros, starosta MČ Praha 8.

Praha 8 uděluje čestné občanství už 6 rokem. Za tu dobu ocenila 18 lidí, kteří svým celoživotním dílem dělají dobré jméno této městské části.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu