• Načítám...
>

Kobyliská střelnice prochází obnovou

  • 6. ledna 2021,
  • 8:04,
  • PRAHA 8,
  • Lukáš Kubát

Bývalá střelnice v Kobylisích, kde nacisté popravili během druhé světové války českou elitu, prochází obnovou. Opravena byla tamní mozaika nebo deska se jmény obětí okupace. Instalována zde byla například i cedule připomínající osudy popravených.

Reklama

Místo poprav 539 vlastenců v roce 1942, památník odboje proti německé okupaci na Kobyliské střelnici, se v minulém roce dočkalo několika renovací.

"Začali v jsme mozaikou, která se nachází v místech bývalých koníren, kde byli vězni před popravou zadržováni. Dále jsme nechali opravit defilé jmen popravených a také mramorovou desku, která se nachází pod sochou představující smutnící ženu. A samozřejmě rovněž kříž, tedy dominantu prostoru, kde popravovaní stáli," uvedl Michal Švarc, radní MČ Praha 8.

 Nová je tu třeba i informační deska u vstupu do památníku. Úpravy tohoto pietního místa budou pokračovat i nadále.

"Do průčelí tohoto areálu jsme nechali naistalovat informační desku, aby se lidé mohli seznámit se jmény popravených a jejich osudy. Ještě letos bychom sem rádi umístili stožár s vlajkou," upozornil Michal Švarc, radní MČ Praha 8.

Střelnice se v roce 1942 stala svědkem pomsty za akci Antropoid, při které byl zabit zastupující říšský protektor Reinhard Heydrich.

"Obětí pomsty za akci Antropoid se stal mimo jiné i předseda vlády Alois Eliáš nebo odbojáři jako byl Josef Mašín či vědecká a spisovatelská elita, například Vančura či Plamínková," dodal Michal Švarc, radní MČ Praha 8.

Zástupci Prahy 8 by rádi, kdyby se tento památník stal místem velkých vzpomínkových akcí. Bezpochyby si to zaslouží.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu