• Načítám...
>

Zeď nad Vychovatelnou připomene Anthropoid

  • 26. ledna 2021,
  • 21:33,
  • PRAHA 8,
  • Lukáš Kubát

Operaci Antropoid připomene mural art. Graffiti, které během příštích měsíců vznikne u tramvajové zastávky Vychovatelna. Na 80 metrů dlouhé zdi bude zanedlouho vyobrazen tento nezapomenutelný, historický příběh našich dějin. Počínaje seskokem parašutistů, přes atentát, až po boj v kryptě kostela v Resslově ulici.

Reklama

Okolí zastávky Vychovatelna brzy změní svoji podobu. Béžová zeď, která je zničená od sprejerů se promění v umělecké dílo.

"Rádi bychom tuto zeď věnovali mural artu, což je umělecká grafitová malba, ztvárněná na betonových zdech, kterých máme ve městě požehnaně. Podařilo se nám vybrat ve spolupráci s Galerií hlavního města Prahy zajímavý umělecký počin. Ztvární se zde, na této dlouhé zdi, příběh operace Anthropoid," upozornil Michal Švarc, radní MČ Praha 8.

Právě operace Anthropoid, atentát na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha, se odehrála pár desítek metrů od tohoto místa. Z třiadvaceti soutěžních návrhů bylo vybráno dílo výtvarníka Jakuba Marka.

"Autor zohlednil to, že zde prakticky nikdo nechodí. Buď tudy lidé projíždí autem nebo v tramvaji. Délku zdi, která činí osmdesát metrů, ztvárnil jako komiks," popsal Michal Švarc, radní MČ Praha 8.

Příběh na zdi tak začíná leteckým přesunem vojáků a jejich seskokem nad českým územím.

"Dále zde bude znázorněn kontakt s obyvateli, pak samotný čin popravy Heydricha a následně je zde samozřejmě vyjádřen i poslední boj v  kostele v Resslově ulici," dodal Michal Švarc, radní MČ Praha 8.

Mural art na zdi v okolí zastávky Vychovatelna by měl být dokončen v květnu, kdy si připomeneme 79. výročí operace Anthropoid.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu