• Načítám...
>

Praha 8 bude spravovat Hřbitov bláznů v Bohnicích

  • 15. dubna 2021,
  • 14:39,
  • PRAHA 8,
  • Lukáš Kubát

Hlavní město získalo do vlastnictví takzvaný Hřbitov bláznů v pražských Bohnicích. Tento hřbitov bude ale spravovat radnice Prahy 8. Vedení městské části by rádo ponechalo hřbitov co nejvíce autentický a připravuje na něm třeba prohlídky pro veřejnost.

Reklama

Hlavní město od státu získá takzvaný Hřbitov bláznů v pražských Bohnicích nedaleko psychiatrické léčebny. Hřbitov pak Praha svěří do rukou Prahy 8. Pro místostarostu městské části Jiřího Vítka je hřbitov srdcovou záležitostí.

"Já jako dobrovolník jsem sem přišel před 9 lety a tento hřbitov byl v katastrofickém stavu. Tady se ukradlo, co se dalo ukrást - náhrobky, železo a kříže. Ten hřbitov se stal skládkou. Já jsem jako dobrovolník odvezl více jak 40 tun odpadu z tohoto místa, pak v průběhu času jsem začal přemýšlet, co s tím hřbitovem dál a požádal jsem politiky na Praze 8, jestli by nezažádali o svěření do správy Prahy 8," řekl Jiří Vítek, místostarosta MČ Praha 8. 

To se teď po dlouhých letech povedlo. Mezi tím se stal Jiří Vítek místostarostou.

"My tady nechceme dělat nějaké veliké rekonstrukce. Paradoxně je ten důvod takový, že chceme, aby to tady zůstalo při nejmenším stejné, jak to je. Cílem je odstraňovat nálety a nějakým způsobem tu kapličku zakonzervovat tak, abychom jí prodloužili životnost," řekl Jiří Vítek.

Uvažuje se třeba o skleněné střeše kapličky nebo o tom, že by se o pořádek na hřbitově starali dobrovolníci. Podle místostarosty je hřbitov místo, kde se zastavil čas.

"U veřejnosti toto místo vzbuzuje jakési tajemno. Ten důvod je jasný. Hřbitov patřil k Bohnické nemocnici, dříve ústavu choromyslných a je zde pohřbeno více než 4 200 pacientů léčebny. Jsou zde různé legendy a mýty o tom, že je zde pohřben vrah Otýlie Vranské nebo také atentátník na Ferdinanda d´Este Gavrilo Princip," řekl Jiří Vítek. 

Místostarosta by také hřbitov chtěl otevřít pro veřejnost a obnovit i populární prohlídky, které v minulosti sám pořádal.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu