• Načítám...
>

Zeď u Vychovatelny připomíná akci Anthropoid

  • 28. dubna 2021,
  • 9:34,
  • PRAHA 8,
  • Lukáš Kubát

Praha 8 má novou chloubu - velkoplošnou malbu u stanice Vychovatelna. Tato malba je pojatá jako komiks a připomíná operaci Anthropoid. Autorem je student architektury Jakub Marek.

Reklama

Takhle vypadala zeď u tramvajové zastávky Vychovatelna v Praze 8 ještě před několika měsíci. A teď vypadá tato zeď takhle. Za proměnou stojí projekt Umění pro město. Zeď nově připomíná operaci Anthropoid, která se jen několik desítek metrů odtud odehrála.

"My jsme velmi rádi, že byla vybrána právě tato verze, která de facto komiksovým způsobem přibližuje tu slavnou událost, respektive včetně toho, co tomu předcházelo a co se dělo i po samotném aktu pomsty a navíc to oslovuje mladé nové generace, kde někteří z nich ten příběh možná ani neznají," řekl Michal Švarc, radní MČ Praha 8. 

Autorem muralu je student architektury Jakub Marek.

"Přišlo mi fajn, že tento jednoduchý komiks je celkem čitelný a že je dobře pojatá ta velikost té plochy," řekl Jakub Marek, autor malby. 

Novou podobu dostala tato dvě stě metrů dlouhá zeď díky autorovi a jeho spolupracovníkům během několika dní.

"Nejdřív se musel nějak zpracovat ten podklad, takže jsme ho očistili od nějakých nečistot a prvků, které tam neměly co dělat, potom se ten podklad nějak upravil, napenetroval, aby tam dobře držela ta barva a pak se natřely první nátěry přes ty grafity, které tady všude byly, aby se to pěkně překrylo. Teď pracujeme na těch černých obrysech, které stříkáme šablonou a pak detaily doděláváme štětcem," řekl Jakub Marek.

"My máme od Galerie hl. m. Prahy garantováno, že se rok o tuto malbu bude starat a pak jsme dohodnuti s autorem, že se o to budeme dále starat," řekl Michal Švarc.  

Společně s novou podobou zdi si městská část připravila i velkou bojovou QR hru. Ta představí jednotlivé aktéry akce Anthropoid.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu