• Načítám...
>

Praha 8 si připomněla květnové události roku 1945

  • 7. května 2021,
  • 10:21,
  • PRAHA 8,
  • Lukáš Kubát

Připomenout si květnové události roku 1945, vzdát hold hrdinům Pražského povstání, přišli na Kobyliskou střelnici starosta a místostarosta Prahy 8. Členové vedení městské části na místě, kde bylo během druhé světové války zastřeleno 539 lidí, položili věnec.

Reklama

Praha 8 si připomněla květnové události roku 1945. Členové vedení městské části dorazili na Kobyliskou střelnici, kde si připomněli 76. výročí Pražského povstání a konce druhé světové války.

"Jsme na Kobyliské střelnici, kde svůj život položilo více než pět set vlastenců za druhé světové války v boji proti německým okupantům, takže je logické, že tady každoročně slavíme to vítězství a zároveň si připomínáme jejich památku. Škoda, že nám pandemie nedovolí pojmout ten pietní akt rozsáhleji, abychom tady měli hudbu a vše. Nicméně věřím tomu, že příští rok už to bude možné," konstatoval Ondřej Gros, starosta MČ Praha 8.

Vzdát úctu dorazil i místostarosta Prahy 8 Jiří Vítek.

"Těm, kterým vděčíme za svobodu. A nejenom si je připomínat, ale především nezapomenout. V dnešní době je to dvakrát tak důležité, protože se rychle zapomíná," doplnil Jiří Vítek, místostarosta Prahy 8.

Starosta Ondřej Gros také připomněl, že se v Praze 8 odehrála hlavní část operace Antropoid.

"My jsme na to neskutečně hrdí, že máme takovou historii. Mimo jiné plno ulic v okolí právě Kobyliské střelnice nese jména hrdinů protinacistického odboje. Takže je to zavazující, a je to především důležité neustále připomínat i těm mladším generacím, že něco takového v historii máme, a že se český národ nikdy nedal a bojoval," zdůraznil Ondřej Gros, starosta MČ Praha 8.

Kromě Kobyliské střelnice se připomínaly události roku 1945 třeba na Ďáblickém hřbitově a i na dalších místech osmé městské části.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu