• Načítám...
>

Lidé si v Libni připomněli čin Kubiše a Gabčíka

  • 27. května 2021,
  • 16:06,
  • PRAHA 8,
  • Lenka Castillo

V Praze - Libni si lidé připomněli výsadkáře, kteří provedli atentát na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. Pietní akce se konala u památníku Operace Anthropoid, v místech, kde Jan Kubiš a Jozef Gabčík před 79 lety zaútočili na Heydrichův vůz.

Reklama

K památníku u spojnice Zenklovy ulice s ulicí V Holešovičkách dorazily 27. května dopoledne desítky lidí. Přišly sem, aby si připomněly Jana Kubiše a Jozefa Gabčíka - výsadkáře, kteří zde před 79 lety provedli atentát na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. Na pietní akci tradičně nechyběl starosta osmé městské části.

"My Češi si tak trochu neumíme vážit těch historických okamžiků, kdy jsme něco dokázali, kdy se projevila statečnost toho národa. Právě 27. květen a útok na Heydricha je jeden z hvězdných momentů české statečnosti," řekl Ondřej Gros (ODS), starosta MČ Praha 8.

Během piety zazněly skotské písně jako připomínka toho, že Gabčík a Kubiš absolvovali výcvik ve Skotsku. Vzpomínkové akce se zúčastnili také zástupci Velvyslanectví Spojeného království a Slovenské republiky. 

"Připomíná nám to naši úlohu spojenců, ale to poslední ponaučení je, že za svobodu je třeba být stále připravený bojovat," řekl Rastislav Káčer, velvyslanec Slovenské republiky.

„Gabčík a Kubiš jsou pro nás neuvěřitelně důležitým symbolem a já jsem velmi pyšná na to, že oba ve Spojeném království absolvovali výcvik a že si k naší zemi vytvořili přátelský vztah. Stále na ně vzpomínáme," řekla Lucy Hughes, zástupkyně velvyslance Spojeného království v  ČR.

O podobu pietní akce, která se již několikátým rokem koná u památníku Anthropoid, se postarala místostarostka Prahy 8 Vladimíra Ludková, která stavbu pomníku kdysi iniciovala.

"Já jsem strašně ráda a jsem vděčná, že dnes jsem tady viděla tolik lidí a budu doufat, že nás bude stále více," řekla Vladimíra Ludková (ODS), místostarostka MČ Praha 8.

27. květen chce navíc Praha 8 oficiálně nechat zanést do kalendáře jako významný den Operace Anthropoid. A to už příští rok. Tehdy si totiž připomeneme její 80. výročí. 

 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu