• Načítám...
>

Libeň je už 120 let součástí Prahy

  • 14. září 2021,
  • 15:01,
  • PRAHA 8,
  • Marek Tereba

Dnes už je Libeň skoro součástí centra města. Žije zde několik desítek tisíc obyvatel hlavního města. Letos si tato část, osmé městské části, připomíná ten významný rok, kdy se součástí Prahy stala.

Reklama

120 let, takovou dobu už je Libeň součástí hlavního města. K Praze byla připojena dříve než třeba Karlín či Žižkov i přesto, že má k samotnému centru města dále. Toto významné výročí se oslavilo ve velkém. Otevřením "Libeňského světa". Tam si budou moci nejen Libeňáci, ale všichni obyvatelé Prahy, připomenout význam této městské části. 

"Praha si jednoznačně pomohla, to je bez diskuze. Libeň v té době, kdy se připojovala ku Praze, tak měla přes dvacet tisíc obyvatel. Takže Praha opravdu nabyla a především získala bohaté, průmyslové centrum, protože Libeň byla opravdu plná různých, právě jak jsem říkal, těch podnikatelských aktivit," upozornil Michal Švarc, radní MČ Praha 8.

Libeň byla také domovem významných osobností. Působil zde spisovatel Bohumil Hrabal, kterému je zasvěcena velká část této galerie. Zapomenout se nesmí ani na dalšího publicistu světového významu, Arnošta Lustiga. I ten je s Libní neodmyslitelně spjatý. Na oficiálním otevření Libeňského světa tak nesměla chybět jeho dcera. 

"Myslím si, že to je úžasná příležitost dát jí nový život. Arnošt byl velmi vitální a těšíme se z toho, že může být v doprovodu a ve společnosti svého výborného kamaráda Bohouška, jak mu říkal, Bohouška Hrabala, kterého jsem tedy také znala. A myslím si, že to sem patří," konstatovala Eva Lustigová, dcera Arnošta Lustiga.

V souvislosti s výročím Libně byl renovován pomník bývalého primátora Jana Podlipného. Právě ten se zasloužil o to, že byla Libeň připojena k Praze. Jeho památku přišlo uctít vedení městské části.

"Dnes ta socha, která normálně bývala poměrně dost přehlížena, opět zdobí Libeň. A hlavně připomíná Libeňákům, že to nebylo jen tak připojit se ku Praze a právě tak brzy," dodal Michal Švarc, radní MČ Praha 8.

Libeňský svět se touto slavností otevírá hlavně vám, obyvatelům Prahy. Osmá městská část počítá s tím, že zde dojde k setkávání lidí, budou se zde i konat workshopy či komentované prohlídky. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu