• Načítám...
>

V Březiněvsi vzniklo nové sociální centrum

  • 22. září 2021,
  • 16:39,
  • PRAHA 8,
  • Marek Tereba

S neustálým nárůstem počtu obyvatel začala i okrajová část Prahy, Březiněves, bojovat s nedostatkem míst u lékařů. Problém se rozhodla vyřešit stavbou sociálního centra. To by se mělo navíc v budoucnu rozrůstat.

Reklama

Za doprovodu saxofonu bylo slavnostním přestřižením pásky otevřeno nové sociální centrum pro obyvatele pražské Březiněvsi.

"Městská část Březiněves historicky neměla obvodního lékaře, neměla ani pediatra. Tím, jak se rozrůstáme, jak přibývá neustále velký počet obyvatel, tak je potřeba zajistit tuto službu v místě bydliště. A ostatní pediatři v okolí jsou plně vytíženi, takže pokud se někdo chce registrovat, a nemluvím tady jen o pediatrech, ale i o obvodním lékaři, tak nemáte šanci prostě se přihlásit. Takže my, v tuto chvíli, vlastně rozšiřujeme služby, které jsou nezbytně, nutně potřeba," zdůraznil Jiří Haramul, starosta MČ Praha Březiněves.

Novou stavbou tak získají svého praktického lékaře nejen děti a dospělí, ale v budoucnu si sem místní budou moci zajít na pedikúru či psychoterapii. 

"Vybudováním moderních ordinací, tady u nás v Březiněvsi, jsme naplnili cíl, a to poskytovat ambulantní zdravotní služby. My momentálně poskytujeme, tady v občanům v Březiněvsi a okolí, sociální služby, a tím se vlastně snažíme utvořit ten komplex sociálních a zdravotních služeb," vysvětlila Dagmar Špírková, vedoucí Zdravotního a sociálního centra Březiněves.

Stavba je ekologická a navíc přináší velkou úsporu oxidu uhličitého.

"A to bylo dosaženo tím, že byl použit systém vytápění pomocí tepelných čerpadel, Zároveň prochází rekuperace toho objektu. Takže celková úspora CO2 jsou více než čtyři tuny za rok, v porovnání s předchozím způsobem vytápění. Zároveň jsme se zabývali i hospodařením s vodou a máme zde osazeny akumulační a retenční nádrže o celkovém objemu 75 metrů krychlových vody, které používáme jak pro zálivku, tak zároveň zadržují a retenují úvodní, nárazovou vlnu dešťových vod při intenzivních dešťových srážkách," popsal David Albert, předseda stavební komise.

Součástí slavnostního otevření sociálního centra byla výstava těchto panelů. Zde mohli místní návštěvníci rozhodovat o podobě okolních budov. 

V budoucnu totiž v okolí sociálního centra vznikne i nová radnice, služebna policie a pošta. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu