• Načítám...
>

V Löwitově mlýně v Praze 8 vznikne kulturní centrum

  • 10. listopadu 2021,
  • 10:16,
  • PRAHA 8,
  • Dagmar Kopečková

Historická stavba Löwitův mlýn, dříve Velký mlýn v Libeňském podzámčí chystá velké změny. Vznikne tam totiž zcela nový víceúčelový kultivovaný prostor.

Reklama

Löwitův mlýn v městské části Praha 8 čekají úpravy. Na místě vznikne v rámci projektu Zastavení ve Mlýně nové kulturní centrum. 

"Hlavním hybatelem je samozřejmě spolek Velký mlýn, který si zajistil podporu a spolupráci od Městské knihovny v Praze a Českého rozhlasu. To pro mě byla dostatečná záruka, abychom do toho s nimi šli," řekl Ondřej Gros, starosta MČ Praha 8. 

"V objektu by měla být primárně velká pobočka Městské knihovny v tom hlavním sále, ve vrchní části galerie nebo nějaký výstavní prostor a spodní patro bychom rádi použili na živou kulturu. V zadní části toho traktu předpokládáme, že by navazovala kavárna, která by měla přesah do prostoru té knihovny," řekl Pavel Kocourek, místopředseda spolu Velký mlýn. 

Samotný Löwitův mlýn je významnou historickou budovou, která k Praze 8 neodmyslitelně patří.

"Ten prostor je vlastně velmi inspirativní. Když jsem tam poprvé vkročil, tak jsem si říkal, že je to nádhera. Knihovna není jen místo, kde se půjčují knížky a kde se pořádají akce a kde se dělá spoustu dalších věcí, ale je to také prostor, je to místo, které má na člověka nějakým způsobem dýchat, má mu něco říkat a já si myslím, že se to tam povede," řekl Tomáš Řehák, ředitel Městské knihovny v Praze. 

"Pro mě jako patriota je skvělá zpráva, že zde bude knihovna, ale je také důležité, aby budoucí provozovatel spolupracoval se spolky, které již zde provozovaly nějakou kulturní a volnočasovou činnost," řekl Jiří Vítek, místostarosta MČ Praha 8. 

Prostor knihovny byl měl připomínat klidné domácí prostředí. K dispozici by mělo být zhruba 5000 svazků. Samotná realizace projektu Zastavení ve Mlýně je zatím v začátcích.

"V tuto chvíli si spolek Velký mlýn budovu převezme do nájmu, během prvního čtvrtletí vypracuje ten projekt, co je tam všechno potřeba udělat a posléze by to měl zhotovit," řekl Ondřej Gros. 

"Tu první část, tam je asi důležité to říct, chceme investovat z vlastních prostředků, abychom ten objekt připojili na sítě a mohli ho nechat zkolaudovat a zpřístupnit veřejnosti. Následně se samozřejmě budeme ucházet o granty a další záležitosti. Ta představa by byla taková, že ta investice by byla postupně odbydlena těmi jednotlivými účastníky projektu," řekl Pavel Kocourek. 

Kulturní centrum bude provozováno celoročně. Konkrétní prostory pak budou přístupné v závislosti na ročním období i plánovaných aktivitách. Služby ve Velkém Mlýně by mohly být veřejnosti k dispozici v průběhu roku 2022.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu