• Načítám...
>

Libeňský svět nabízí výstavu o Arnoštu Lustigovi

  • 15. listopadu 2021,
  • 22:24,
  • PRAHA 8,
  • Ondřej Švec

Arnošt Lustig patřil mezi významné spisovatele, novináře a scenáristy, jehož dílo bylo ceněno u nás doma i ve světě. Za svou práci získal několik významných ocenění a jeho odkaz žije dál i více než deset let od jeho smrti. Městská část Praha 8 spolu s Nadačním fondem Arnošta Lustiga nyní pořádá výstavu s názvem Návraty: Cukr, chleba, Lustig. Arnošt Lustig se narodil a vyrůstal v Libni a do kulturního centra Libeňského světa se nyní opět vrací a to díky řadě fotografií a předmětů spojenými s jeho životem.

Reklama

V Libeňském světě v Praze 8 začala výstava věnovaná libeňskému rodákovi a spisovateli Arnoštu Lustigovi. Pořádá ji jeho dcera Eva Lustigová a zvolila pro ni originální název Návraty: Cukr, chleba, Lustig.

"Arnošt když byl malý, tak vyrůstal v Libni a byla to velmi chudá rodina. Takže jeho maminka - moje babička Terezie zamykala do kredence i chleba, i cukr, aby to měli na zbytek týdne. Arnoštovi se to ale vždy nějakým způsobem podařilo vypáčit," řekla Eva Lustigová, výkonná ředitelka Nadačního fondu Arnošta Lustiga. 

 Během svého uměleckého života spolupracoval s mnoha významnými osobnostmi, ať už z filmové nebo výtvarné profese. 

"My jsme se oba dva věnovali tomu holocaustu, on to psal a já jsem to malovala. Dokonce u té jeho úplně první knížky Noc a naděje jsem dělala obálku a ilustrovala jsem mu ji," řekla Helga Hošková - Weissová, akademická malířka. 

Spisovatelem se stal tak trochu na truc. Poté, co přežil Osvětim a uprchnul z transportu smrti, mu jeho oblíbený učitel nevěřil jeho hrozivé historky. A tak začal psát o tom, co prožil. Jeho bohaté dílo se nyní pokouší shrnout aktuální výstava. 

"Chtěla jsem, aby tady byly různé citace z jeho knih, z rozhovorů, které ukážou, co to znamená být humanistou, tady a teď," řekla Eva Lustigová. 

K vidění jsou desítky fotografií předních českých fotografů i snímky z rodinného archivu a předměty spojené s Lustigovým životem a jeho zálibami. Prostory pro výstavu poskytla městská část Praha 8.

"Jsme poctěni, že právě my můžeme v tomto našem prostoru tuto skvělou výstavu hostit, že tady začíná a že odtud právě z Libně pojede do celého světa," řekl Michal Švarc, radní MČ Praha 8.

Výstava, jejíž součástí je i projekce dokumentárních filmů Evy a Josefa Lustigových, potrvá až do konce roku 2021. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu