• Načítám...
>

Palmovku čeká velká rekonstrukce

  • 26. listopadu 2021,
  • 11:27,
  • PRAHA 8,
  • Jaroslav Šetlík

Nové náměstí vznikne v prostoru mezi stávajícím autobusovým nádražím a ulicí Na Žertvách v Praze 8. Vybudovat ho tu plánuje pražský Magistrát spolu s městskou částí. Součástí prostoru by mělo být několik odpočinkových míst, lavičky, ale také například kavárna.

Reklama

Palmovku čeká kompletní proměna. Na prostranství mezi chátrajícím a téměř nevyužívaným autobusovým nádražím a ulicí Na Žertvách vyroste do pár let náměstí.

"Celé území Palmovky prochází velkou transformací, jedna ze součástí této transformace je náměstí Bohumila Hrabala, které vzniká na území křížení ulic Zenklova a Na Žertvách až po železniční most. Náměstí Bohumila Hrabala nebude pouze jedno náměstí, budou to dvě náměstí, druhé náměstí bude propojeno pod projektem Palmovka One na ulici Na Hrázi. Myslím si, že jelikož náměstí v Praze moc nevznikají, tak je to unikátní věc pro celou Prahu a doufáme, že se toto území stane centrem celé Prahy 8," řekl Tomáš Hřebík, radní MČ Praha 8.

"Celou Palmovku je možno vnímat jako jakousi vnitřní periferii. Nacházíme se opravdu kousek od historického centra města, ale přitom jsme tady jak na zanedbaném kusu města. To si myslím, že je třeba změnit, aby ta Palmovka dostala nádech, budoucnost a svůj účel využití v 21. století," řekl Jan Chabr, radní hl. m. Prahy.

Palmovka i nadále zůstane významným uzlem pro chodce i cestující MHD. Celá koncepce náměstí je navržena tak, aby sloužila také k odpočinku a setkávání. Chybět tak nebudou lavičky, vodní prvky, zeleň nebo například kavárna. Přibydou také bytové domy, jejichž součástí budou i obchody.

"Celá koncepce by měla být neformálního charakteru. Vzhledem k tomu, jak působil spisovatel Bohumil Hrabal, tak i to by mělo být celkové jeho ztvárnění, tak jak on vnímal celé okolí," řekl Tomáš Hřebík. 

Předběžný rozpočet obnovy náměstí je stanoven na 80 milionů korun. Celý projekt bude financovat hlavní město.

"V daném území jsou pozemky hlavního města Prahy, pozemky Dopravního podniku akciové společnosti, což je stoprocentně vlastněná společnost hl. m. Prahou a pozemky městské části. V rámci toho celého je záměr při té spolupráci, při té studii vytvořit návrh koncepční čtvrti, ukázat, že i město umí stavit město," řekl Jan Chabr. 

V současné době probíhá zpracování projektu pro stavební povolení. Novou podobu by tento prostor mohl dostat do roku 2025.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu