• Načítám...
>

Praha 8 si připomněla Bohumila Hrabala

  • 4. února 2022,
  • 10:04,
  • PRAHA 8,
  • Jaroslav Šetlík

Praha 8 si připomněla Bohumila Hrabala, jednoho z nejslavnějších obyvatel Libně. U příležitosti smutného výročí 25 let od jeho smrti uspořádala městská část sérii akcí. Jedné z nich se zúčastnil také herec Jaromír Hanzlík.

Reklama

Na den přesně dvacet pět let od smrti Bohumila Hrabala, tedy 3. února, spustila Praha 8 sérii vzpomínkových akcí, které připomínají život tohoto spisovatele a obyvatele Libně. Jako první se mohli lidé zúčastnit pořadu pod názvem Vzpomínky pana Hrabala.

"Touto dnešní akcí zahajujeme, máme tady vzácného hosta Jaromíra Hanzlíka, herce, který ztvárnil několik významných postav v rámci zfilmovaných verzí Hrabalových děl," řekl Michal Švarc, radní MČ Praha 8.

"Já jsem s Jirkou Menzelem udělal dva filmy podle pana Hrabala, Postřižiny a Slavnosti sněženek. Každá ta postava je úplně jiná. Pochopitelně postavy pana Hrabala jsou nádherné a já jsem je strašně rád hrál, zvlášť když to režíroval Jiří Menzel a byla tam taková skvělá herecká sestava. Na to vzpomínám, bohužel už je to hodně dávno," řekl Jaromír Hanzlík, herec.

Během celého programu zaznělo jak několik vzpomínek z natáčení, tak i úryvky z nejslavnějších Hrabalových děl. V samém závěru pak mohli návštěvníci shlédnout film Bohumil Hrabal "Takže se stalo, že...".

"Miloval tady to místo, protože Praha 8 tehdy, když přijel z Nymburka, byla kouzelná, zakouřená, nebyla tak jako to, co dnes vidíme a on tady s panem Boudníkem, s Bondym řádili a měli rádi ty hospody tady a celý Hrabal se odehrává, co on slyšel v hospodách a o čem se ostatní bavili. Pak tady seděl v ulici Na Hrázi a na své Schreibmaschine to tam sázel jedno za druhým," řekl Oliver Malina Morgenstern, režisér.

Právě v Libni, v jeho bytě v ulici Na Hrázi, vzniklo několik nejznámějších děl.

"V Libni začal tvořit a vytvořil zde svá, dle našeho názoru, nejstěžejnější díla. Samozřejmě později napsal díla, která byla zfilmována, jako jsou Postřižiny a Slavnosti sněženek, ale zde opravdu napsal mimo jiné i Ostře sledované vlaky, za které později pan Menzel dostal Oscara," řekl Michal Švarc, radní MČ Praha 8.

Bohumil Hrabal zemřel na následky pádu z okna Nemocnice na Bulovce. Policie to tehdy vyhodnotila jako nešťastnou náhodu.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu