• Načítám...
>

Praha 8 si připomněla Bohumila Hrabala

  • 4. února 2022,
  • 10:04,
  • PRAHA 8,
  • Jaroslav Šetlík

Praha 8 si připomněla Bohumila Hrabala, jednoho z nejslavnějších obyvatel Libně. U příležitosti smutného výročí 25 let od jeho smrti uspořádala městská část sérii akcí. Jedné z nich se zúčastnil také herec Jaromír Hanzlík.

Reklama

Na den přesně dvacet pět let od smrti Bohumila Hrabala, tedy 3. února, spustila Praha 8 sérii vzpomínkových akcí, které připomínají život tohoto spisovatele a obyvatele Libně. Jako první se mohli lidé zúčastnit pořadu pod názvem Vzpomínky pana Hrabala.

"Touto dnešní akcí zahajujeme, máme tady vzácného hosta Jaromíra Hanzlíka, herce, který ztvárnil několik významných postav v rámci zfilmovaných verzí Hrabalových děl," řekl Michal Švarc, radní MČ Praha 8.

"Já jsem s Jirkou Menzelem udělal dva filmy podle pana Hrabala, Postřižiny a Slavnosti sněženek. Každá ta postava je úplně jiná. Pochopitelně postavy pana Hrabala jsou nádherné a já jsem je strašně rád hrál, zvlášť když to režíroval Jiří Menzel a byla tam taková skvělá herecká sestava. Na to vzpomínám, bohužel už je to hodně dávno," řekl Jaromír Hanzlík, herec.

Během celého programu zaznělo jak několik vzpomínek z natáčení, tak i úryvky z nejslavnějších Hrabalových děl. V samém závěru pak mohli návštěvníci shlédnout film Bohumil Hrabal "Takže se stalo, že...".

"Miloval tady to místo, protože Praha 8 tehdy, když přijel z Nymburka, byla kouzelná, zakouřená, nebyla tak jako to, co dnes vidíme a on tady s panem Boudníkem, s Bondym řádili a měli rádi ty hospody tady a celý Hrabal se odehrává, co on slyšel v hospodách a o čem se ostatní bavili. Pak tady seděl v ulici Na Hrázi a na své Schreibmaschine to tam sázel jedno za druhým," řekl Oliver Malina Morgenstern, režisér.

Právě v Libni, v jeho bytě v ulici Na Hrázi, vzniklo několik nejznámějších děl.

"V Libni začal tvořit a vytvořil zde svá, dle našeho názoru, nejstěžejnější díla. Samozřejmě později napsal díla, která byla zfilmována, jako jsou Postřižiny a Slavnosti sněženek, ale zde opravdu napsal mimo jiné i Ostře sledované vlaky, za které později pan Menzel dostal Oscara," řekl Michal Švarc, radní MČ Praha 8.

Bohumil Hrabal zemřel na následky pádu z okna Nemocnice na Bulovce. Policie to tehdy vyhodnotila jako nešťastnou náhodu.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu