• Načítám...
>

Plazi v Zoo Praha tančí a mění barvy

  • 15. února 2022,
  • 12:01,
  • PRAHA 8,
  • Ladislav Jakub

Zoologická zahrada hlavního města Prahy zve na plazí karneval. V hlavní roli agama stepní, agamka písečná nebo trnorep mezopotámský. Na tyto ještěry totiž přišlo jaro a po vydatném spánku, vydařeném budíčku a výtečném jídle jsou připraveni na barevné námluvy. Během nich tančí a mění barvy a to by si žádný návštěvník Zoo Praha neměl nechat ujít. Čeká je až pět druhů zbarvení, barvy mění během několika sekund. Během února, března a začátku dubna jsou zváni do pavilonu šelem a plazů, oddělení středoasijské a severoamerické pouště.

Reklama

Do kalendářního jara zbývá ještě pár týdnů, ale na plazy v pražské Zoo už jaro přišlo. Čeká je karneval plný barev a tance. Pracovníci zahrady je už od začátku února postupně probouzejí ze zimního spánku, a to tím, že jim zvyšují v teráriích světlo a teplo. 

"Tam, kde je větší soustředění těch plazů, tam jsou většinou vyhřívaná místa a na nich je víc než 60 stupňů Celsia, čili odpovídá to té teplotě vyhřáté pouště. Když se plazi vyhřejí, potřebují se samozřejmě najíst, takže úkon číslo 2," dodává Petr Velenský.

Býložraví plazi dostávají zvláštní míchanici z kadeřávku, z římského salátu a podobně. A ti hmyzožraví mají na menu sarančata, cvrčky nebo larvy much a molů. Zkrátka samé dobroty.  Hned potom, co se najedí, vyrážejí na námluvy. A jak jim to jde. Ať už hýbou ocásky nebo se kývají ze strany na stranu. A pro návštěvníky to znamená jedinečnou podívanou v podobě barevných námluv. Doslova karneval barev nabízí například sameček agamy stepní.

"Chvíli je hnědo - šedě skvrnitý a za chvíli najednou má alabastrově bílý hřbet a na boku mu vystoupí taková fialová stuha," řekl kurátor plazů, Petr Velenský.

Čím lépe a více se takový ještěr vyspí, čím lépe se po probuzení prohřeje a samozřejmě nají, tím více se pak před samičkami předvádí.

"Jestliže plazi dobře zimovali, měli dobrou teplotu, vlhkost, tak vznikne to, co tady je teď možné vidět. Úplně ohromující aktivita, kterou by návštěvníci od plazů ani nečekali. Jak jsou bystří, rychlí, jak ohromně rychlá barvoměna u některých z nich probíhá," doplňuje kurátor.

A v pražské Zoo se hodně snaží, aby se těmto plazům dařilo, v zoologických zahradách jsou totiž vzácní.

"Nás hrozně baví právě to, nabídnout našim návštěvníkům to bouřlivé jaro v momentě, kdy venku je ještě předjaří nebo dokonce ještě zima. Ten kontrast mezi tou naší zimou a tímto pouštním jarem je pro návštěvníky hodně zajímavý. A můžeme to vždy pozorovat, když je tu spoustu dětí, které s okouzlením sledují tu aktivitu pestře zbarvených ještěrů," dodává odborník na plazy.

Pokud chcete vidět plazy v jejich nejbarevnějším období, navštivte pavilon šelem a plazů, oddělení středoasijské pouště a pouště severoamerické a to během února, března nebo ještě na začátku dubna. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu