• Načítám...
>

Praha 8 učí zdarma své občany první pomoc

  • 18. března 2022,
  • 12:40,
  • PRAHA 8,
  • Marek Tereba

Pokud patříte mezi ty, kteří si nejsou jisti, jak zachránit zraněného a zároveň bydlíte v Praze 8, máme pro vás dobrou zprávu. Tamní radnice připravila pro místní občany kurzy první pomoci.

Reklama

Jak se zachovat, když vidím člověka v bezvědomí? Základy první pomoci učí své občany osmá městská část. 

"Ta myšlenka není úplně nová, my jsme vycházeli z toho, že jsme tady na Praze 8 měli zkušenosti třeba s velkou povodní v roce 2002, s povodní 2013 a měli jsme i tu zkušenost, že se nám lidi hlásí a chtějí pomáhat, ale velmi často neumí a neví, jak pomoci," řekl Martin Cibulka, zastupitel MČ Praha 8.

Právě pro tyto případy je tady lektorka, paní Vojtová. Ta nejen, že vysvětlí vše teoreticky, ale také pracuje s různými případy prakticky a vše nechá zájemce vyzkoušet. Podle ní je nejdůležitější získat v první pomoci hlavně sebevědomí. 

"Určitě se naučí rozlišovat život ohrožující stavy, to znamená, že se minimálně naučí poskytovat tu první pomoc tam, kde je to nejvíce potřeba, ale co já říkám, to úplně nejdůležitější, co by si odsud měli odnést, je přestat se první pomoci bát. Bohužel je to tak, že na té ulici tu první pomoc neposkytne úplně každý, mnohdy jsou ti lidé nevšímaví a je potřeba si uvědomit, že někdy se může udělat špatně i mně a já potom sama budu chtít, aby mi někdo pomohl. Takže přestat se té první pomoci bát je vlastně důvod, proč ty kurzy dělám, aby ti lidé věděli, co mají dělat, přestali se bát a něco udělali. Protože udělat něco, je lepší než nic nebo z místa nehody utéct," řekla Libuše Terezie Vojtová, lektorka první pomoci.

Na kurzy dochází více žen, než mužů. Zaregistrovat se a přijít ale mohou úplně všichni. Občané Prahy 8 mají navíc vstup zdarma. 

"Jako základní komunikační kanál používáme internetové stránky paratus.pro, to jsou internetové stránky, kde se pravidelně snažíme dávat avíza o nějakých budoucích kurzech, které probíhají," řekl Martin Cibulka, zastupitel MČ Praha 8.

Další kurz se chystá na duben. V případě zájmu ale plánuje radnice vypsat i další termíny. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu