• Načítám...
>

Praha 8 připravila tlumočníka do kapsy pro neslyšící

  • 23. března 2022,
  • 8:01,
  • PRAHA 8,
  • Dagmar Kopečková

Radnice Prahy 8 a obecně prospěšná společnost Tichý svět připravily tlumočníka do kapsy pro české neslyšící. Tichá linka neslyšícím usnadní komunikaci na úřadě. Potřeba pro její vývoj vyvstala z nedostatku tlumočníků u nás. Radnice Prahy 8 bude nově využívat dva tablety, které s pomocí aplikace Tichá linka usnadní komunikaci neslyšícím při vyřizování úředních záležitostí.

Reklama

Praha 8 ve spolupráci s obecně prospěšnou společností Tichý svět připravila pro české neslyšící tlumočníka do kapsy. Cílem takzvané Tiché linky je usnadnit neslyšícím komunikaci na úřadě městské části. 

"Ta myšlenka vznikla při návštěvě Tiché kavárny na Ládví, kdy jsme si uvědomili, jak to lidé s tímto postižením mají velice těžké v komunikaci s úřady, takže jsme se domluvili a zavedli jsme Tichou linku i u nás na Úřadě městské části Praha 8, abychom lidem s tímto postižením usnadnili komunikaci s naším úřadem," řekl Ondřej Gros, starosta MČ Praha 8.

Tichá linka nabízí online tlumočení do znakového jazyka, ale také online přepis mluvené řeči. Linku je možné zdarma využít přímo na úřadě, nebo i z pohodlí domova. 

"Ze svých domovů mohou kliknout na tlačítko v rámci aplikace, kterou najdou na stránkách Úřadu městské části Praha 8 a už velmi pohodlně, prostřednictvím třetí připojené osoby z Tiché linky, mohou komunikovat a vyřídit si všechny potřebné záležitosti. Na Úřadě městské části Praha 8 máme vytyčeno několik osob, které se věnují obsluze Tiché linky, to znamená, když přijde osoba, ať už objednaná, či rovnou přímo vyřizovat své záležitosti, tak přes informační centrum se dostanou k té pověřené osobě a ta již s tabletem, který za tímto účelem máme od Tiché linky k dispozici, můžou jít vyřizovat, co potřebují," řekla Vladimíra Ludková, místostarostka MČ Praha 8.

Linka je k dostupná také přímo na www.tichalinka.cz, kde je k dispozici i video návod, jak službu obsluhovat. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu