• Načítám...
>

Žáci z Prahy 8 představili životní příběhy pamětníků

  • 12. dubna 2022,
  • 8:15,
  • PRAHA 8,
  • Dagmar Kopečková

Žáci z městské části Praha 8 se stali na čas dokumentaristy a reportéry. Zapojili se totiž do projektu Příběhy našich sousedů. V rámci závěrečné prezentace představili veřejnosti a odborné porotě své práce. A rozhodně bylo na co koukat.

Reklama

V prostorách Kulturního domu Krakov v městské části Praha 8 se konala slavnostní závěrečná prezentace projektu Příběhy našich sousedů. Jedná se o vzdělávací program neziskové organizace Post Bellum a určen je pro žáky osmých a devátých tříd základních škol a tercií a kvart víceletých gymnázií. Každý žákovský tým z Prahy 8 měl v rámci projektu za úkol odprezentovat životní příběh vybraného pamětníka.

"Mají možnost si vybrat někoho ze svého okolí, někoho, kdo prožil zajímavý život, často to jsou senioři, ale mohou to být i lidé třeba jen o generaci starší a pod vedením jednak svých učitelů a jednak i lidí z Post Bellum připravují reportáže, takže kromě toho, že se poučí o současné historii, tak si zároveň vyzkouší i novinářskou práci, což se třeba některým z nich bude také hodit do budoucna," řekl Tomáš Tatranský, místostarosta MČ Praha 8.

"Význam to má především připomenout si historii, připomenout si zajímavé příběhy našich rodáků a poučit se z nich. Takže je to zároveň vzdělávací věc," řekl Ondřej Gros, starosta MČ Praha 8.

Celkem bylo představeno 11 zajímavých osobností. Jednou z pamětnic byla i Hilda Bartáková, jejíž životní příběh mapovali žáci Základní školy Glowackého. 

"Celý ten program se mi moc líbil a děvčata, hlavně ta Helenka, mě pěkně hrála a jsem překvapená," řekla Hilda Bartáková, pamětnice.

"Sledovat reálný příběh paní Bartákové bylo něco jako číst si hodně dobrodružnou knížku. Hodně starou, u které vlastně ani nevíte známého autora. Jen víte, co dělají postavy a tušíte, co se s nimi na konci stane. Přesně tohle poskytoval příběh paní Bartákové nám, mně, i celému našemu týmu," řekla Helena Natálie Hříbková, žákyně ZŠ Glowackého.

Projekt byl stejně jako v loňském roce nesoutěžní. I přesto však jednotlivé týmy hodnotila porota složená ze tří odborníků, kteří mladým dokumentaristům dávali podnětné rady do budoucna. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu