• Načítám...
>

Libeňská pouť bavila děti i dospělé

  • 6. května 2022,
  • 14:37,
  • PRAHA 8,
  • Jaroslav Šetlík

Šestý ročník Libeňské pouti byl plný stánků, atrakcí a dobré zábavy. Návštěvníci si také mohli v přilehlém kostele svatého Vojtěcha poslechnout varhany, které prošly nedávnou rekonstrukcí.

Reklama

Praha 8 uspořádala tradiční Libeňskou pouť. Její letošní šestý ročník byl jako obvykle plný stánků, atrakcí a dobré zábavy.

"Pouťové atrakce, pivo, klobása, kafe, ale také tu máme unikátní výrobnu mincí, kterou návštěvníci mohou využít, to znamená, že si zde mohou vyrobit minci přímo spojenou s touto Libeňskou poutí," řekl Jiří Vítek, místostarosta MČ Praha 8.

Za zmínku stojí také atrakce pro děti, které byly výjimečné tím, že ke svému provozu nepotřebovaly elektrickou energii, ale byly poháněné ručně. Nechyběl ale ani další doprovodný program. Ten z velké části patřil kostelu svatého Vojtěcha.

"Kostel sv. Vojtěcha byl postaven jako provizorní, s tím že bude později nahrazen zděným, což se nikdy nestalo. Ta stavba měla být později sňata, což naštěstí nebyla, protože se jedná o zajímavý úkaz secese. Tento kostel je dřevěný, což je v Praze veliký unikát, takže jsme za něj velmi rádi a jak vidíte, tak už provizorním je přes 120 let, takže to je také zajímavá historka. Kostel je dostatečně veliký pro věřící z Libně," řekl Michal Švarc, radní MČ Praha 8.

Kostelní varhany prošly v nedávné době rekonstrukcí a právě na Libeňské pouti je mohli návštěvníci poprvé slyšet hrát. Zároveň si zájemci mohli kostel svatého Vojtěcha během celého dne prohlédnout.

"Jsem rád, že se podařilo vybrat dostatečné množství peněz na rekonstrukci varhan, které jsou stejně staré jako kostel a pochopitelně by kostel ještě nějaké peníze potřeboval pro dobudování té ochranné slupky varhan, to si myslím, že se snad v nejbližší době za pomoci obecních i soukromých donátorů podaří. Kostel je naší pýchou a jsme za něj velmi rádi," řekl Michal Švarc. 

Na rekonstrukci varhan se finančně podílel pražský magistrát, městská část i soukromí dárci.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu