• Načítám...
>

Praha 8 oslaví 80. výročí Operace Anthropoid

  • 29. dubna 2022,
  • 14:18,
  • PRAHA 8,
  • Lucie Sinková

Hlavní město Praha a městská část Praha 8 chystají oslavy 80. výročí Operace Anthropoid. Připravuje se celá řada akcí - komentované prohlídky, výstavy, virtuální procházka válečnou Libní, QR hra, ale především rekonstrukce útoku na Reinharda Heydricha, tzv. druhá heydrichiáda. Vyvrcholením budou slavnosti 27. a 28. května v Thomayerových sadech.

Reklama

Oslavy 80. výročí Operace Anthropoid se budou konat na několika místech v Praze 8. Hlavní město s touto městskou částí plánuje řadu pietních a tematických akcí.

"Ty hlavní oslavy začnou v Thomayerových sadech u Löwitova mlýnu, kde budou veliké kulturní akce, ale také například ukázka vojenské techniky a vojenského ležení, ale návštěvníci si mohou odnést i spoustu zajímavých věcí. Zdarma budeme rozdávat dobové noviny, které budou informovat o atentátu na říšského protektora, vyjde bankovka v počtu 1 942 kusů s Gabčíkem a Kubišem k osmdesáti letům výročí," řekl Jiří Vítek, místostarosta MČ Praha 8.

Další dvě akce proběhnou na Kobyliské střelnici. Jedna bude v režii studentů Pražské konzervatoře. 

"Tento den si budeme připomínat právě v 6 hodin večer 16. 6. na Kobyliské střelnici, kde si připravili studenti Pražské konzervatoře takové pásmo ze skladeb právě k uctění památky těchto obětí. Jsou to skladby, které složili oni. Takové největší dílo se jmenuje Šerosvit," řekl Michal Švarc, radní MČ Praha 8.

A následně 30. června se na Kobyliské střelnici koná další akce v rámci tzv. druhé heydrichiády.

"Ve spolupráci s památníkem tří odbojů v Lošanech se tam plánuje dnes už tradiční akce - to jest uctění památky všech popravených v rámci té druhé heydrichiády na Kobyliské střelnici. Jedná se o 540 obyvatel tehdejšího Protektorátu Čechy a Morava, jednalo se především o elitu našeho národa," řekl Michal Švarc, radní MČ Praha 8.

Program bude pokračovat v různých formách až do září tohoto roku. Zájemce čeká virtuální procházka válečnou Libní, QR hra, nová kniha a komentované prohlídky.

"Přímo na místech, kde se pohybovali buď odbojáři nebo samotní parašutisté, ale také výstavy a koncerty," řekl Jiří Vítek. 

Metropole na celou akci poskytne osmé městské části přes milion korun. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu