• Načítám...
>

Veřejnost i politici debatovali o podobě sídliště Ďáblice

  • 20. května 2022,
  • 15:33,
  • PRAHA 8,
  • Marek Tereba

Debatovat o podobě ďáblického sídliště, to bylo cílem procházky, kterou zorganizoval spolek Krásné Kobylisy. Zúčastnili se nejen místní obyvatelé, ale také vedení Prahy 8 a náměstek pražského primátora Petr Hlaváček.

Reklama

Procházku po sídlišti Ďáblice s cílem seznámit místní obyvatele s proměnou lokality uspořádal ve čtvrtek spolek Krásné Kobylisy. Hlouček několika desítek obyvatel se během procházky zastavil na dvanácti místech, kde byl seznámen s vizí proměn ďáblického sídliště.

"Tvorbu této vize zaštítil pan architekt Petr Klápště společně s dalšími odborníky na architekturu a urbanistiku. Stala se takovým výchozím bodem pro územní studii, která má ochránit sídliště před nežádoucí výstavbou, jako je například výstavba výškových budov na místech bývalého družstva Včela," řekl Jan Vocel, spolek Krásné Kobylisy.

Procházky se zúčastnil také náměstek primátora hlavního města Prahy - architekt Petr Hlaváček.

"My jsme pozvali pana náměstka primátora Petra Hlaváčka proto, aby viděl náladu místních občanů, aby viděl, jak se staví k možným nápadům, k zástavbě různých ploch," řekl Jan Vocel, spolek Krásné Kobylisy.

"S některými souhlasím, některé jsou k debatě. Myslím si, že podceňovat problém dostupného bydlení a démonizovat některé skupiny obyvatel není úplně moudré a samozřejmě vnímám, že to sídliště má dva velké problémy, které tady jeden z pánů kolegů definoval, jedno je parkování a druhý je bezpečnost. Územní plán a územní plánování umí řešit bezpečnost jen v určitých parametrech, nějaké urbanistické sociální kontroly ale neumí řešit aktivně. Samozřejmě vyjadřují názor, to je úplně v pořádku," řekl Petr Hlaváček, náměstkem primátora hl. m. Prahy.

Otázku územní studie i Metropolitního plánu v Ďáblicích řeší i městská část Praha 8.

"Je to v podstatě vzorová spolupráce městské části se spolky, které reprezentují názory občanů a jenom díky tomu a dlouholeté spolupráci máme kvalitní výsledky. Myslím si, že obecně díky této studii se nám dlouhodobě daří ochránit toto sídliště od zahušťování, od nechtěné zástavby, jako třeba konkrétně zde na parkovišti v Taussigově ulici, kde jsme jako městská část jednoznačně odmítli zástavbu tohoto území, protože se domníváme, že by to poškodilo právě kvalitní život a kvalitní prvky tohoto sídliště," řekl Tomáš Hřebík, radní MČ Praha 8.

Další diskuze ohledně rozvoje Ďáblic je naplánována na úterý 24. května v Kulturním domě Ládví. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu