• Načítám...
>

Bohnický ústavní hřbitov získala Praha 8

  • 21. června 2022,
  • 10:24,
  • PRAHA 8,
  • Marek Tereba

Tajemný areál Ústavního hřbitova v Bohnicích je již roky předmětem zájmu radnice Prahy 8. Ta usilovala o jeho získání do své péče a po velmi dlouhé době se to povedlo. Co hodlá osmá městská část s hřbitovem udělat? Podívejte se.

Reklama

Ústavní hřbitov v Bohnicích stojí vedle bohnické psychiatrické léčebny již od roku 1909. V posledních letech se o něj staral stát. Již několik let ale usilovala o jeho získání osmá městská část. 

"Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových převzal areál bohnického hřbitova v roce 2017 od psychiatrické nemocnice a ihned jsme zahájili kroky, tak aby mohl být areál převeden na Prahu 8. Nicméně musely být splněny zákonné podmínky a nyní se vše nakonec podařilo a areál je převeden," řekla Adéla Janů, tisková mluvčí ÚZS VM.

"Areál bohnického hřbitova má skutečně úctyhodné rozměry, je to více jak 25 tisíc metrů čtverečních a součástí je samozřejmě i tato kaple, u které stojíme a bývalá márnice. My jsme o tento převoz usilovali od roku 2018, kdy jsme v zastupitelstvu schválili v podstatě žádost, že to chceme převést na Prahu 8 a dnešním dnem se stává majetkem správy Prahy 8," řekl Tomáš Slabihoudek, radní MČ Praha 8.

Oficiální předání proběhlo přímo v areálu hřbitova. S celým areálem má Praha 8 velké plány.

"Já věřím, že dojde k nějaké citlivé revitalizaci. To byl ten můj největší strach, aby tady nedošlo k nějaké rekonstrukci, která nějakým způsobem ohrozí ten genius loci tohoto místa. To znamená, že půjde o rekonstrukci brány, pak to budou průřezy náletů a věříme, že se jednou dostaneme k rekonstrukci kaple. Mým osobním snem jako člověka, který se o to 9 let stará, je, aby to mělo například skleněnou střechu a zůstalo to tak, jak to je a bylo to pouze zpevněno a nezatékalo do toho. Aby to byl pořád ten tajemný bohnický hřbitov," řekl Jiří Vítek, místostarosta MČ Praha 8.

Současně také Archiv hlavního města Prahy zveřejnil knihy zemřelých od roku 1909 do roku 1942, kde jsou sepsána všechna jména lidí, kteří zde byli v těchto letech pohřbeni. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu