• Načítám...
>

Místo úřadů bude na Palmovce sídlit kosmická agentura

  • 14. července 2022,
  • 17:06,
  • PRAHA 8,
  • Marek Tereba

Několik let chátrající torzo budovy na Palmovce má před sebou konečně světlejší zítřky. Momentálně se chystá dostavba budovy a její následný pronájem. V plánu je ale přeměna celé lokality.

Reklama

Pražští radní odsouhlasili smlouvu o smlouvě budoucí s úmyslem pronajmout budovu na Palmovce agentuře pro kosmický program. Budovu získal magistrát od radnice Prahy 8, která ji původně stavěla s úmyslem přestěhovat sem svůj úřad. Po dlouhých letech sporů mezi osmou městskou částí, stavební firmou a pražským magistrátem došlo nakonec k jejímu převedení právě na Prahu. Dostavba budovy a její následný pronájem jsou prvními kroky přeměny celé lokality v okolí stanice metra Palmovka. 

"Ten objekt jako takový, jak je dnes ohraničen, celý zabere ta agentura. Agentura nemá úplně specifické potřeby jenom kancelářské, ale má mnoho i technologických součástí a má poměrně veliké nároky," řekl Petr Urbánek, ředitel Pražské developerské společnosti.

EUSPA neboli Agentura Evropské unie pro kosmický rozvoj momentálně sídlí v Holešovicích. Tamní prostory ale potřebné kapacitě nedostačují.

"Jsem hrozně rád za tuto příležitost pro Prahu, protože teď takovým největším lídrem inovací a moderních technologií v České republice je Brno. Já mám Brno moc rád, moc mu to přeji, ale myslím si, že Praha nemá zapomenout na to, že to bylo město, kde byla inovace doma celé 19. století a že taková agentura do Prahy patří, že má spoustu pozitivních dopadů do průmyslu v České republice," řekl Petr Hlaváček, náměstek primátora hl. m. Prahy.

"Je to agentura, která je zaměřena na jiné aktivity, než na které by člověk pomyslel, kdyby si řekl kosmické aktivity nebo kosmonautika. To znamená, že to není kosmický výzkum, nejsou to lety na Měsíc nebo na Mars, ale jsou to aplikační systémy, které se budují v rámci Evropské unie, jako je Galileo - družicová navigace nebo Egnos, který tu družicovou navigaci upřesňuje, Copernicus - pozorování Země nebo GOVSATCOM - družicová telekomunikace, do budoucna Secure Connectivity, megakonstelace, která bude budována v Evropě," řekl Václav Kobera, ředitel Odboru kosmických aktivit a výzkumu Ministerstva dopravy ČR.

V okolí budovy by v následujících letech měla vyrůst celá nová čtvrť. 

"Sociální infrastruktura typu školy a podobně, komunitní centrum a je předpoklad, že tady vznikne v některých objektech veliká porce městského nájemního bydlení, zejména pro preferované profese," řekl Petr Urbánek, ředitel Pražské developerské společnosti.

Podle předběžných odhadů by se EUSPA mohla do nové budovy stěhovat za tři roky. Poté by měla pokračovat dostavba okolních domů, ale třeba i rozsáhlého parku.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu