• Načítám...
>

Zoo Praha chová unikátní mládě gorala sečuánského

  • 9. srpna 2022,
  • 20:13,
  • PRAHA 8,
  • Marek Tereba

V těchto dnech se můžete při návštěvě Zoo Praha seznámit s malým goralem sečuánským. Ten již pobíhá po venkovním výběhu a pohled na něj opravdu potěší všechny zvířecí milovníky.

Reklama

Sudokopytník příbuzný kozám a kamzíkům. To je goral sečuánský. V českých zoologických zahradách velmi ojedinělé zvíře. Setkat se s jeho mládětem je tak téměř nemožné. Jedinečnou možnost máte nyní v pražské zoo.

"Teď v pražské zoologické zahradě máme tři goraly, máme tady pár a teď čerstvě narozené mládě, které je necelý měsíc staré. To mládě je také sameček. Je to poměrně docela úspěch, protože goralové nejsou častými chovanci zoologických zahrad. Třeba v Čechách - v českých zoologických zahradách je chová pouze Zoo Plzeň. Goral se jmenuje sečuánský, ten žije přímo v Číně a jsou to spíše horská zvířata, vyskytují se v nadmořské výšce od tisíce až do čtyř tisíc metrů nad mořem a jeho potravu samozřejmě tvoří pastva, byliny, ale také hlavně okus různých výhonků, listí, větviček a dokonce i v době nouze, třeba v zimě, žerou i lišejníky a mechy," řekl Jan Marek, vrchní chovatel kopytníků.

Pražská zoo chovala goraly již v šedesátých letech. V té době jako jediná evropská zoologická zahrada.

"Pak tady byla nějaká pauza a v roce 2019 jsme se rozhodli, že znovu obnovíme chov toho gorala sečuánského tady v zoo Praha, takže nám přišel samec, kterého tady za mnou vidíte, z Magdeburgu. Narodil se v roce 2018 a k němu přišla samice z Plzně, která tedy byla už stará a tu doplnila nová mladá samice, kterou teď vidíte, to je matka současného mláděte a ta je z Tierparku Berlin a je tříletá," řekl Jan Marek, vrchní chovatel kopytníků.

Mládě gorala již pobíhá po venkovním výběhu, takže pokud budete mít štěstí, můžete ho spatřit na vlastní oči.

"Vidíte, že mají poměrně takové zbarvení do šedohnědé, takže jsou dobře maskovaní v tomto skalnatém nebo kamenitém povrchu, takže pokud budou mít štěstí, tak je můžou vidět," řekl Jan Marek, vrchní chovatel kopytníků.

Malý goral má svůj výběh v horní části zoo hned vedle jelenů a losů. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu