• Načítám...
>

Pražská zoo slaví úspěch v chovu ohroženého satyra

  • 11. srpna 2022,
  • 18:20,
  • PRAHA 8,
  • Marek Tereba

Přesně 272 mláďat přišlo v zoo Praha na svět od začátku letošního roku. Nové přírůstky má i satyr Cabotův. Toho sice naživo uvidíte až později, prostřednictvím naší kamery ale máte možnost již nyní.

Reklama

Hned tři mláďata satyra Cabotového se v létě narodila v pražské zoologické zahradě. Té se to letos povedlo jako jediné zahradě v kontinentální Evropě. 

"V letošním roce se nám podařilo poměrně pozdní hnízdění, protože satyři hnízdí jako ostatní bažanti poměrně brzy z jara, ale první dvě snůšky byly neoplozené a teď už jsme skoro nečekali, že by byla tato snůška oplozená - ta třetí pozdní a přesto se vylíhla tři mláďata ze třech vajec," řekl Antonín Vaidl, kurátor ptáků.

Pražské zoo se podařilo ohroženého satyra rozmnožit již podruhé.

"Satyři Cabotové se chovají poměrně vzácně a ty odchovy se čím dál tím méně daří. Zoologická zahrada dokonce vede Evropskou plemennou knihu pro tento druh a poměrně nově i EP, což je takzvaně evropský záchranný program pro tento druh a je koordinován koordinátorem, který je v zoo Praha," řekl Antonín Vaidl, kurátor ptáků.

Satyři se k nám rozšířili z jihovýchodní Číny a jejich přirozeným prostředím jsou horské lesy.

"Satyři jsou zástupci bažantů, zástupci hrabavých a žijí výhradně na asijském kontinentu, žijí v podstatě v podhůří Himalájí nebo dokonce i v Himalájích. Satyr Cabotův je jeden z nejvzácnějších druhů satyrů. Ten název satyr pochází z řecké mytologie podle satyrů, protože samci mají v toku takové růžky a potom mají takový pestrobarevný lalok, který roztahují, takže skutečně září všemi barvami," řekl Antonín Vaidl, kurátor ptáků.

Dospělý pár můžete již nyní spatřit naproti Darwinovu kráteru, na mládě si budeme muset počkat. Z chovatelského zázemí se přesunou až koncem podzimu.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu