• Načítám...
>

Kniha Statečnost je ženského rodu odkrývá odvahu žen

  • 12. srpna 2022,
  • 15:28,
  • PRAHA 8,
  • Marek Tereba

Při příležitosti 80. výročí atentátu na Heydricha se často oslavuje hrdinství mužů, ale ženy bývají opomíjeny. To se snažila ve své nové publikaci napravit autorka Jitka Neradová. V knize "Statečnost je ženského rodu" odkrývá unikátní příběhy třinácti žen, které se rozhodly boji za svobodu obětovat vše.

Reklama

Nasadily život svůj i svých rodin. Podporovaly muže, i zcela neznámé vojáky, kteří přišli bojovat s okupanty. Byly statečné a i přes to se na jejich hrdinství často zapomíná. Osudy hrdinek z období heydrichiády nyní odkrývá kniha Jitky Neradové  "Statečnost je ženského rodu." Ta vznikla díky nápadu z radnice osmé městské části.

"Chtěli jsme, aby ty osudy žen, těch matek, těch dcer, těch zdravotních sester a dalších, které velice pěkně popisuje v knize, popisovala právě žena, která se dokáže vcítit do jejich pocitů, do jejich kůže a věrohodně odvyprávět ty příběhy. Především těm nejmladším, protože paní Neradová je současně i pedagožkou. Byla to pro nás naprosto ideální kombinace, protože my chceme především ty příběhy sdělovat dětem a studentům," řekl Michal Švarc, radní MČ Praha 8.

Publikace je navíc doplněna o dosud nezveřejněné fotografie, které poskytl historik Jaroslav Čvančara. Svůj prostor ale dostali také výherci literární a výtvarné soutěže. 

"My jsme výhercům nabídli možnost tu jejich vítěznou povídku uveřejnit v knize a současně i ten nejlepší grafický návrh instalovat na hřišti školy Bohumila Hrabala, kde si Jindřiška Nováková hrála. To byla jedna z hrdinek těch povídek," řekl Michal Švarc. 

"My jsme vybrali 12 jmen žen, které se dobrovolně rozhodly bojovat za svobodu, pomáhat těm vojákům, parašutistům, kteří přišli odstranit Heydricha a s vědomím toho, že nasazují svůj vlastní život, do toho šly. Mě osobně zaujala rodina Vosmíkových, třeba i z toho důvodu, že když jsem jezdila tramvají, tak byla zastávka Vosmíkových a já jsem dlouho nevěděla, proč Vosmíkových a kdo to byl. Zajímá mě Františka Plamínková, to je taková moje celoživotní hrdinka. Ty příběhy tam jsou, jakým způsobem to ovlivnilo jejich život nebo život jejich rodiny, to si myslím, že čtenáře zaujme," řekla Jitka Neradová, autorka knihy.

Kniha je už nyní k dostání ve všech běžných knihkupectvích. Zároveň 16. září proběhne v sále Centra RoSa debata s autorkou knihy, kam jste všichni srdečně zváni.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu