• Načítám...
>

Nová základní škola na Rohanu pojme přes 800 žáků

  • 26. srpna 2022,
  • 11:04,
  • PRAHA 8,
  • Marek Tereba

Nadčasový areál, který má splňovat nároky na tradiční i moderní vyučovací metody a formy výuky. Tak představila Praha 8 společně s architekty návrh nové základní školy, která v budoucnu vznikne na Rohanském nábřeží mezi bytovou zástavbou. Škola by měla pojmout více než 800 žáků a to nejen z nové čtvrti, ale také z Karlína či Libně.

Reklama

Praha 8 připravuje výstavbu nové základní školy, která se stane centrem veřejné vybavenosti nejen plánovaného administrativně - bytového souboru Rohan City, ale bude sloužit i jako místo pro setkávání, sportování a komunitní akce obyvatel Karlína a dolní Libně. Vítězný projekt vybrala porota z celkem patnácti přihlášených návrhů.

"Porota byla sestavena velmi odborně a z různých úhlů pohledů, takže jsme tam měli architekty, kteří se zabývají školskými budovami, měli jsme tam i nezávislé odborníky, kteří se zabývali těmi ekologickými aspekty. Tento návrh s celkovou koncepcí, urbanistickým přístupem nás celkem jednoznačně přesvědčil," řekl Lukáš Vacek, člen odborné poroty soutěže.

"Myslím si, že jsme vybrali po půl roce velmi kvalitního partnera," řekl Tomáš Hřebík, radní MČ Praha 8.

Nová škola nabídne prostor pro minimálně 810 žáků a vznikne tam 27 tříd. 

"Není to jen škola, která je o sezení ve třídě, je to škola, která umožňuje využívání v maximální možné míře exteriérové prostory, které jsou oddělené od veřejnosti, ale přitom jsou venku. My se budeme snažit o to, ať ta škola je maximálně soběstačná, ať jde trošku do budoucna," řekl Luděk Šimoník, architekt, Architektonické studio AXXI.

V nové čtvrti by se v budoucnu mělo pohybovat až sto tisíc lidí. Praha 8 se zároveň snaží zamezit tomu, aby v okolí školy vzniklo takzvané město duchů.

"Vzhledem k tomu, že městská část nevlastní tyto byty, tak si to můžeme pouze nastavovat do našich pravidel, například právě kontribuční smlouvy, kde pak ta naše pravidla musí investor zohledňovat," řekl Tomáš Hřebík. 

Stavba školy by mohla začít v roce 2026. Náklady na realizaci školy se odhadují přibližně na miliardu korun, přičemž z fondu rozvoje by mohla být hrazena třetina až polovina této částky. Radnice bude také žádat o dotaci na výstavbu i hlavní město Prahu a Ministerstvo školství. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu