• Načítám...
>

Na nádvoří Libeňského zámku se konaly slavnosti

  • 5. září 2022,
  • 21:34,
  • PRAHA 8,
  • Lucie Sinková

Libeňské slavnosti svobody aneb Zámek plný řemesel. Tak se jmenovala akce, kterou připravila pro své občany Praha 8. Slavnosti byly rozděleny do dvou částí. Ta první se odehrávala na nádvoří, kde se zpívalo, tančilo a každý si mohl vyzkoušet, jak moc je zručný. Druhá část se pak konala před ZŠ Bohumila Hrabala a patřila vzpomínce na statečnou Jindřišku Novákovou, což byla nejmladší čtrnáctiletá odbojářka a také spolupracovnice operace Anthropoid.

Reklama


Na nádvoří Libeňského zámku se konala akce s názvem Libeňské slavnosti svobody aneb Zámek plný řemesel. Studenti a pedagogové ze Střední odborné uměleckořemeslné školy tady totiž předváděli ukázky tradičních řemesel. Na místě tak bylo možné při práci spatřit kováře, truhláře, řezbáře a uměleckého keramika.

anketa

Na nádvoří nechyběl bohatý kulturní program. Pro návštěvníky akce bylo připraveno pěvecké a taneční vystoupení. 

Děti si mohly vykovat pírko na plastiku holubice míru. Součástí slavností bylo také odhalení umělecké instalace „Dívka s kolem“ a to před Základní školou Bohumila Hrabala.

"Jindřiška Nováková - čtrnáctiletá dívenka, žačka této školy se postarala o důležitou stopu po jednom z atentátníků, to jest Janu Kubišovi, protože šla na pokyn své maminky kolo odvézt od nedaleké prodejny tehdejšího Bati, dovedla ho do bezpečí, odstranila de facto velice důležitou stopu, díky které gestapo prakticky nemělo jediné vodítko," řekl Michal Švarc - radní MČ Praha 8.

"Dlouhodobě městská část Praha 8 a její vedení dává veliký důraz na to, abychom si připomínali naše předchůdce, kteří se neměli tak dobře, jako se máme my. A dokázali se postavit za svobodu vlastního národa," řekl Ondřej Gros - starosta MČ Praha 8.

Jindřiška Nováková, která by v den odhalení umělecké instalace měla svátek, byla nejmladší čtrnáctiletou odbojářkou – spolupracovnicí operace Anthropoid. Současně také nejmladší obětí zbabělé německé msty, hromadné vraždy českých vlastenců, ke které došlo 24. října roku 1942 v Mauthausenu.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu