• Načítám...
>

Pražská zoo má historicky první mládě klokánka krysího

  • 27. září 2022,
  • 9:43,
  • PRAHA 8,
  • Marek Tereba

Historicky první mládě klokánka krysího se narodilo v Zoo Praha. Ačkoli drobný vačnatec vykoukl z vaku své matky poprvé teprve v srpnu, už teď ho návštěvníci mohou spatřit, jak prozkoumává svou expozici v Darwinově kráteru v dolní části zoologické zahrady.

Reklama

V zoo Praha se narodilo historicky první mládě klokánka krysího. To sice vykouklo z vaku své matky teprve nedávno, návštěvníci ho ale už nyní mohou spatřit na vlastní oči.

"Mládě vypadá, že je v pořádku. Po tom, co opustilo vak toho 22. srpna, tak se do něj ještě asi týden nebo čtrnáct dní vracelo, ale klokánci na rozdíl od klokanů, když opustí vak, tak už se do toho vaku moc nevrací, už vykouknou jako taková hotová mláďata, ale mláděti klokánka krysího se daří velice dobře, už začíná i přižírat potravu, takže už pomalu přechází z té mléčné stravy na tu pevnou," řekl David Vala, chovatel Zoo Praha.

A právě při krmení ho zachytila naše kamera. 

"Klokánci krysí jsou potravní specialisti, živí se převážně houbami, v přírodě jsou schopní vyhledávat lanýžovité houby, ty jim tady ale nedáváme, protože by to bylo příliš nákladné. U nás ke snídani dostávají hlívu, odpoledne dostávají žampiony Portobello, ale i když to jsou taková malá a nenápadná zvířata, tak jsou pro australský ekosystém velice důležitá, protože oni, jak sbírají podhoubí, nebo vyhrabávají podhoubí, v případě sbírají semínka, tak si to po lese i různě schovávají a ne úplně vždy si vzpomenou, kam si co schovali a tímto způsobem rozšiřují floru lesa a kvůli tomu se také klokánkům krysím přezdívá sazeči lesa," řekl David Vala, chovatel Zoo Praha.

V pražské zoo jsou k vidění momentálně kromě nejnovějšího přírůstku také další dva páry klokánků krysích. 

"Máme jeden starý pár, kde je naše známá samice Prašivka, je dobře poznat podle toho, že má takové bílé pruhy na hlavě a je to rekordmanka, protože letos oslavila své třinácté narozeniny, přičemž klokánci krysí se v přírodě dožívají něco kolem 6, maximálně 7 let. Druhý pár je chovný v protější expozici, tam máme samici, která přijela z Polska a samce, který přijel z Jihlavy," řekl David Vala, chovatel Zoo Praha. 

Ve volné přírodě jsou klokánci krysí od roku 2014 označeni za téměř ohrožené a situace se s postupem času nelepší. Ve východní Austrálii, kde se přirozeně vyskytují, jsou ohrožení hlavně invazivními druhy a stále častějšími požáry. Darwinův kráter v pražské zoo obývají již od jeho otevření před dvěma lety. Rodiče nového mláděte byli ale spojeni teprve loni.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu