• Načítám...
>

Poznejte na vlastní kůži deštný prales a život goril

  • 30. září 2022,
  • 9:50,
  • PRAHA 8,
  • Marek Tereba

Pražská zoologická zahrada otevřela již patnáctý a zároveň úplně největší pavilon ve své historii. Nového výběhu si tak užívají nejen gorily, ale také ostatní obyvatelé pavilonu. Spousta novinek ale čeká i na návštěvníky. Ti na vlastní oči spatří nejen nově přistěhované gorily nížinné, ale také se seznámí se životem v dalekém Kamerunu. Tak jste připraveni na výlet do Rezervace Dja?

Reklama

Procházku s nádechem biosférické rezervace jihoafrického Kamerunu nabízí nový pavilon goril v pražské zoologické zahradě. Kromě nových obyvatel mají návštěvníci možnost nakouknout do kamerunské školy, zemědělské krajiny na okraji tamní vesnice, ale též do hustého deštného pralesa plného vegetace, zvuků a především jeho zvířecích obyvatel. 

"Momentálně máme na novém pavilonu šest goril, dvě nově příchozí samce Kisuma a samici Duni a potom naše gorily - samici Kambu, Shindu a Kijivu s mladým Ajabuem," řekl Martin Vojáček, vrchní chovatel primátů.

V Rezervaci Dja našlo ale domov několik dalších zvířat. 

"Jsou tady kaloni plaví, krysy obrovské, talapoini severní, osináci afričtí, kočkodani Brazzovi, guerézy pláštíkové," řekl Martin Vojáček, vrchní chovatel primátů.

Nový pavilon je podstatně větší a návštěvníkům umožňuje mnohem více možností, jak nahlížet do života goril. Většího prostoru si ale užívají i právě samy gorily.

"Jsou tady mnohem vyšší stropy, mnohem větší prostor, mnohem větší venkovní výběh, ale co je pro ně největší změna, tak tu expozici obývají s guerézy pláštíkovými, což doteď nebylo. Přináší jim to rozptýlení a zábavu oboustranně," řekl Martin Vojáček, vrchní chovatel primátů.

Vstup do samotného pavilonu zdobí autobus, který v minulosti brázdil právě kamerunskou krajinu a nyní je zpřístupněn návštěvníkům. Atmosféru tropického deštného pralesa dotváří i rostliny, které byly vybrané tak, aby odpovídaly oblastem, kde gorily v přírodě žijí. Na místě je ale připraveno několik dalších vychytávek a míst, které mají návštěvníky vtáhnout do života v Kamerunu.

"Potkáte třeba i autentickou kamerunskou školní třídu, kam jsme nechali převézt skutečný nábytek a jim nechali vyrobit nový, kde budeme provádět vzdělávací programy pro děti, potom zajdete do takové chýše, tam zase potkáte kalony, krysy obrovské, zvířata, která žijí po boku lidí v té střední Africe," řekl Filip Mašek, tiskový mluvčí Zoo Praha.

Nový pavilon o rozloze tři a půl tisíce metrů čtverečních se nachází v horní části zoo. Dostat se sem můžete po nových lávkách od výběhů žiraf a slonů nebo dokonce novým vchodem. Ten je přímo u zastávky Zoo Praha - Sklenářka, kam zajíždí zcela nová linka 234 přímo od stanice metra Nádraží Holešovice.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu