• Načítám...
>

Síť pražských knihoven se rozroste. Nová pobočka bude v Libni

  • 9. ledna 2023,
  • 16:26,
  • PRAHA 8,
  • Kristýna Svobodová

Síť pražských knihoven se rozroste. Nová pobočka vzniká v prostorách nevyužívaného mlýna v Libni. Knihovna tam bude vybudována v rámci kulturního centra. Otevřít by mělo v létě.

Reklama

Síť pražských knihoven se rozroste. Nová pobočka teď vzniká třeba v prostorách nevyužívaného mlýna v Libni.

"My jsme hledali historickou budovu v Praze, která by se hodila pro využití kulturního centra a objevili jsme budovu, která 20 let leží ladem a nebyla využívána a postupně jsme se domluvili s Prahou 8, že bychom ji zkusili dát dohromady," řekl Pavel Kocourek - místopředseda spolku Velký mlýn.

Podle mluvčí městské knihovny Lenky Hanzlíkové provozovna v Karlíně, Libni a Palmovce chybí už 30 let.

"Poslední knihovnu, která byla tady nejblíž, což je v Karlíně, v roce 2002 vzala voda a to už je 20 let," řekla Lenka Hanzlíková - mluvčí Městské knihovny hl. m. Prahy.

Zaplavený byl v letech 2002 a 2013 i Velký mlýn, kde má nyní nová pobočka vzniknout. Případná další velká voda by ale budovu ze 16. století už poničit neměla.

"Ta část Libně, to podzámčí už je tady chráněno těmi povodňovými zdmi a proti Vltavě, přestože vedle máme Rokytku, která původně zaplavovala tento plac, tak si myslíme, že toto nenastane," řekl Pavel Kocourek - místopředseda spolku Velký mlýn.

Z libeňského mlýna, jehož dominantou bude právě knihovna, by se tak do léta mělo stát kulturní centrum.

"V tom středním patře, ve kterém teď stojíme, bude pobočka knihovny, bude tady přilehlá kavárna, která v podstatě umožní těm lidem nějakou základní konzumaci v těchto prostorách, studovna v zadní části a bude otevřený i dvorek toho mlýna, kde bude také sezení pro lidi, ve spodní části ve spodním patře, kam možná ještě zajdeme, má být prostor pro živou kulturu," řekl Pavel Kocourek - místopředseda spolku Velký mlýn.

Nová knihovna by čtenářům měla nabídnout asi 5 000 knih, a to především zábavnou a relaxační literaturu. Zdejší pobočka bude navíc samoobslužná.

"Přijdete do knihovny, vyberete si knížku, kterou chcete, zajdete k přístroji, vložíte tam knihu, naťukáte PIN kód ke své čtenářské legitimaci, ono vám to načte, že to máte půjčeno, zároveň to odblokuje tu ochranu a můžete odejít," řekla Lenka Hanzlíková - mluvčí Městské knihovny hl. m. Prahy.

Centrum s knihovnou ve Velkém mlýně v Praze 8 by mělo přijít na zhruba deset milionů korun. Otevřeno by mělo být 1. července 2023.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu