• Načítám...
>

Agentura pro kosmický program bude sídlit na Palmovce

  • 16. února 2023,
  • 23:59,
  • PRAHA 8,
  • Monika Rusová

Agentura Evropské unie pro Kosmický rozvoj rozšiřuje v Praze své působení. S tím souvisí i nutné přestěhování do větších prostor. Své nové sídlo bude mít v Praze 8 v dlouho nevyužívané budově Nová Palmovka. Přesun společnosti je naplánovaný na rok 2025 a tak budovu čeká dostavba.

Reklama

Oficiálním sídlem Agentury Evropské unie pro kosmický program se stane Nová Palmovka. EUSPA výrazně rozšiřuje svoje aktivity a mimo administrativních prostor potřebuje i dostatek plochy pro umístění technologií, proto potřebuje víc místa, než má nyní v pražských Holešovicích. Memorandum o podpoře stěhování agentury již vláda a EUSPA podepsaly.

"Začíná se opravdu přestavovat sídlo, které by takto mohlo posloužit. Budova na Palmovce, která se léta nevyužívala, dílo Josefa Pleskota, které teď dostane nový vnitřní život," řekl Martin Kupka (ODS) - ministr dopravy.

"My jako městská část si toho velmi vážíme, jde o prestižní záležitost a čekáme od toho samozřejmě i to, že se oblast Palmovky zvedne, protože ta oblast to skutečně potřebuje a to nejen tím, že tam v Nové Palmovce konečně někdo bude usídlen, to znamená ta vesmírná agentura, ale očekáváme od toho i zlepšení bezpečnostní situace v té lokalitě," řekl Ondřej Gros (ODS) - starosta MČ Praha 8. 

Novou Palmovku v Praze 8 začala stavět osmá městská část v roce 2014 se záměrem umístit do ni svou radnici. Stavba byla však velmi brzy pozastavena údajně kvůli finančním důvodům a nejasnému vlastnictví budovy. Loni po společné dohodě centrum převzal od městské části pražský magistrát.

"To, že v České republice sídlí evropská agentura pro vesmírný program, znamená zároveň soustředit do Prahy a České republiky setkání expertů v oblasti vesmírných programů nejrůznějších aplikací, které známe z našeho běžného života. Jsou to navigační systémy nebo projekt Copernikus, který dlouhodobě snímkuje a mapuje zemský povrch a je schopen tímto způsobem dát klíčová data pro vyhodnocení klimatických změn a dalších jevů na planetě Zemi. To všechno znamená, že se z Prahy stává také důležité centrum setkávání klíčových vědeckých kapacit," řekl Martin Kupka (ODS) - ministr dopravy.

 Při podpisu memoranda byly sděleny celkové přínosy z umístění sídla EUSPA v Praze. Ty lze odhadovat za období 2012 až 2027 na 363 milionů EUR. Architektonická vizualizace vnitřku i vnějšku budovy je již představená a mělo by být hotovo v roce 2025. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu