• Načítám...
>

Praha 8 má další přisvětlený přechod pro chodce

  • 30. března 2023,
  • 16:08,
  • PRAHA 8,
  • Ondřej Švec

Městská část Praha 8 se může pyšnit dalším přisvětleným přechodem pro chodce, který zvýší bezpečnost a sníží riziko dopravních nehod mezi vozidly a pěšími. Nejnověji je takto osvětlen přechod u metra Kobylisy, hned vedle katastrálního úřadu. Právě toto místo bylo vybráno jako vhodné z důvodu vysoké koncentrace chodců a automobilové dopravy. Moderní LED technologie navíc dokáže mnohem lépe osvětlit osoby s reflexními prvky a barevném oblečení. Další podobně osvětlené přechody budou letos v Praze 8 přibývat.

Reklama

Srážka chodce s vozidlem mívá často tragické následky. Jedním z důvodů jsou i nedostatečně osvětlení chodci za zhoršené viditelnosti. Takovým nehodám by mohly předcházet přisvětlené přechody pro chodce. Jedním z těch nejnovějších je ten u metra Kobylisy v městské části Praha 8.

"My se tady nacházíme na velmi rušné komunikaci u katastrálního úřadu, kde v podstatě jezdí zhruba 200 spojů každý den, tam a zpět do Bohnic, s tím, že je to velmi vytížený přechod, kde především v těch večerních hodinách zde docházelo k takovým nepříjemným situacím jak pro řidiče, tak především pro ty chodce, že nebyli vidět na tom přechodu," řekl Tomáš Slabihoudek (TOP 09/STAN) - radní MČ Praha 8.

Takto osvětlený přechod se zapíná o půl hodiny dříve, než veřejné osvětlení a zároveň o půl hodiny déle svítí. Přechod v Kobylisích disponuje moderními LED svítidly, která jsou ovládána dálkově z dispečinku v Praze 7. Tato technologie má jednu zásadní výhodu.

"Používáme na přechodech pro chodce jinou barvu světla, pokud na ně bude koukat lajk, tak se mu ta svítidla budou zdát svíticí výrazně bílým světlem, to znamená zejména reflexní prvky a barevné oblečení je zkrátka na tom světelném pozadí lépe viditelné," řekl Tomáš Jílek - předseda představenstva THMP.

Přisvětlený přechod se nachází na území městské části Praha 8, která se tím snažila vyhovět podnětům a přání občanů. Jak už to ale bývá, cesta k jeho realizaci byla dlouhá a trnitá.

"My jsme o tento přechod žádali již v roce 2019, takže je tento rok a jsme za to rádi samozřejmě, ale mohlo by to být rychlejší. Teď ty přípravy dělá Technologie hlavního města Prahy ve většině případů a ta rychlost je tam vyšší," řekl Tomáš Slabihoudek (TOP 09/STAN) - radní MČ Praha 8.

Ještě v letošním roce se pak občané Prahy 8 mohou těšit na přisvětlené přechody v ulicích Lodžská, Bohnická, Vosmíkových a také v ulicích Na Štamberku a Kokořínská v Ďáblicích. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu