• Načítám...
>

U památníku Operace Anthropoid se konal pietní akt

  • 28. května 2023,
  • 12:28,
  • PRAHA 8,
  • Veronika Kuželková

Při příležitosti 81. výročí atentátu na Reinharda Heydricha se v sobotu dopoledne lidé sešli u pražského památníku Anthropoid. Česká republika si výročí připomíná jako významný den s označením Den národního vzdoru.

Reklama

Výsadkáře, kteří provedli atentát na zastupujícího říšského protektora Heydricha, si lidé připomněli v Praze 8 Libni. Pietní akce se konala u památníku Operace Anthropoid, v místech, kde Jan Kubiš a Jozef Gabčík před více než 80 lety zaútočili na Heydrichův vůz.

"Pro městskou část i pro mě osobně je to speciální den, protože ten památník, u kterého jsme, vybudovala právě městská část Praha 8 z iniciativy místostarostky Vladimíry Ludkové, takže jsme to tady postavili, my jsme to financovali, protože si toho dne a všech, kteří se tenkrát účastnili útoku na Heydricha velice vážíme," řekl Ondřej Gros (ODS), starosta, MČ Praha 8.

Na místě útoku se kromě zástupců Prahy 8 sešlo několik desítek lidí, účastnili se i ti z organizace Orel, jejímiž členy byli i vojáci a výsadkáři Jan Kubiš a Josef Gabčík.

"Je to den, který mluví o tom, že jsme měli vždy odvážné lidi a já jako Orel k tomu dodám i Orly a mám radost z toho, že se na ten velký čin nezapomíná a Praha 8 je ten správný ochránce, který tady je i s památníkem, drží takovou stráž české odvahy, protože kdybychom si nepřipomínali událost, která se udála za druhé světové války, nevěděli bychom, že jsme měli tak statečné lidi," řekl Stanislav Juránek, starosta, Orel ČR.

"Já vždy říkám, že bychom neměli zapomínat na ty, kteří byli ochotni za nás položit život, za to, abychom mohli žít tady dnes ve svobodě a myslím si, že to je to jediné, co pro ty, kteří za nás položili život, můžeme udělat, prostě nezapomenout a myslím si, že i v tom tkví ten jejich odkaz, abychom o něj pečovali, předávali ho dál dalším generacím, včetně té nejmladší," řekla Dagmar Raupachová, advokátka a praneteř Jana Kubiše.

"Je to vzpomínka nejen na československé parašutisty vyslané z Velké Británie, ale na všechny, kteří jim pomáhali zbavit český národ lidské zrůdy - Heydricha," řekl Ondřej Gros (ODS), starosta, MČ Praha 8.

Na tamní pietní shromáždění navázal první ročník Sportovního rodinného dne nazvaného Operace Anthropoid 2023 v nedalekém areálu Základní školy Glowackého.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu