• Načítám...
>

Na Libeňském zámku se zastavil čas. Hodiny prošly repasí

  • 21. června 2023,
  • 23:10,
  • PRAHA 8,
  • Kristýna Svobodová

Na Libeňském zámku věžní hodináři zkontrolovali a vyčistili hodinový stroj radničních hodin. Ty mají na zámku z 18. století tři ciferníky o průměru skoro jeden a půl metru. Čtvrťový stroj z roku 1964 nechává vedení radnice Prahy 8 takto zkontrolovat zhruba jednou za pět let.

Reklama

Pod střechou Libeňského zámku v Praze 8 se zastavil čas. Mistři řemesla tady totiž v rámci velké generálky zkontrolovali a vyčistili důmyslný systém ozubených koleček a řetězů radničních hodin.

"V rámci té velké generálky se to hlavně celé zkontroluje, vyčistí, to, co je potřeba odvézt do dílny, se doveze, odvezou se jednotlivé komponenty, zrepasuje se to a přiveze se to zpátky," řekla Mariana Nesnídalová - věžní hodinářka.

"Musí se to čistit, protože tam vlivem toho otěru vznikají nečistoty, prach se tam usazuje, olej to znečišťuje a tím pádem by to mohlo způsobit poruchu toho stroje a že by se zastavil," řekl Václav Kopřiva - věžní hodinář.

Z hodinového stroje vyndali věžní hodináři asi padesát součástek. Mezi nimi třeba takto velká ozubená kolečka a nebo nejrůznější ložiska.

"Buď se to čistí nějakým benzinovým čističem, perchlorem nebo louhem, podle toho, z čeho ta součástka je, jestli je to z mosazi, ocelolitiny," řekla Mariana Nesnídalová - věžní hodinářka.

"Je to každoroční údržba toho hodinového stroje, aby nám to hezky fungovalo a lidé si mohli řídit hodiny podle radničních hodin," řekl Ondřej Gros (ODS) - starosta MČ Praha 8.

Obecně správu a servis veřejných a věžních hodin v metropoli zajišťuje společnost Technologie hlavního města. Najímaní hodináři pak musí preventivně a jednou za 5 let i z gruntu kontrolovat a čistit desítky pražských hodin.

"V současné době máme asi 57 věžních hodin a zhruba 460 veřejných hodin, to jsou třeba ty, co vidíte třeba na ulicích. Ty menší, co tam jsou, ty jsou řízené elektronicky a na těch věžních hodinách, to jsou tyto klasické původní stroje doplněné o řídicí elektroniku," řekl Tomáš Heller - ředitel servisu Technologií hl. m. Prahy.

"Hodiny jsou symbol radnice, na každé radnici by měly být hodiny, takže jsem rád, že je tady máme, máme je tady už čtvrt století, 250 let od roku 1770, když se Libeňský zámek dostavoval," řekl Ondřej Gros (ODS) - starosta MČ Praha 8.

Hodiny spolu s věží a kaplí postavil v letech 1769 a 1770 architekt Jan Josef Prachner. Modernizovaný čtvrťový stroj z roku 1964 má celkem tři ciferníky, každý o průměru úctyhodných 1,3 metru.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu