• Načítám...
>

Praha 8 vzdala poctu zavražděným vlastencům

  • 2. července 2023,
  • 18:15,
  • PRAHA 8,
  • Jaroslav Šetlík

Pražské Kobylisy se během nacistického teroru staly smutným místem. Na zdejší střelnici rukou nacistů padlo přes 500 českých vlastenců, odbojářů, umělců, ale i obyčejných lidí, kteří se postavili tehdejšímu hrůznému režimu. 30. 6. 1942 tam byl popraven i člen protinacistické odbojové organizace Tři králové, generál Josef Mašín. Na jeho počest a mnoha dalších padlých zapálili na Kobyliské střelnici na znamení sounáležitosti svíčku. Pojďme si proto i my v naší reportáži společně připomenout ty, kteří padli, abychom my žili.

Reklama

I přes nepříznivé počasí se v prostorách Kobyliské střelnice sešlo několik desítek lidí, aby vzdaly poctu dvaasedmdesáti zavražděným vlastencům za odbojovou činnost. Mezi popravenými vlastenci byl i Josef Mašín, člen protinacistické odbojové skupiny Tři králové, za kterého zapálila svíčku jeho dcera Zdena Mašínová. 

"Dnes  jsme tady na pietním aktu nazvaném Plamen naděje věnovaném padlým na Kobyliské střelnici, ale hlavně před 81 lety 31. června 1942 došlo k největší popravě právě tady na Kobyliské střelnici. Zapálí se svíčky za popravené, vzpomeneme na hrdiny, kteří tady položili život v boji proti nacistickým okupantům," řekl Ondřej Gros (ODS), starosta MČ Praha 8.

Pietní akt, který se uskutečnil za účasti příslušníků Čestné stráže Armády České republiky pořádal Spolek pro zachování odkazu českého odboje ve spolupráci se spolkem Mašínův statek – Památník tří odbojů a městskou částí Praha 8.

"My v Praze 8 jsme známí tím, že na to klademe veliký důraz, aby se nezapomnělo na oběti nacismu, ale i komunismu, takže u nás určitě vždy bude toto jedna z priorit," řekl Ondřej Gros (ODS), starosta MČ Praha 8.

Kobyliská střelnice se během nacistické okupace stala svědkem popravy více než pěti set osob.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu