• Načítám...
>

Praha 8 představila občanům územní studii sídliště Ďáblice

  • 12. září 2023,
  • 22:27,
  • PRAHA 8,
  • Kristýna Svobodová

Vedení radnice Prahy 8 společně se spolkem Krásné Kobylisy představilo veřejnosti budoucí rozvoj jednoho z nejhodnotnějších sídlišť hlavního města, sídliště Ďáblice. S obyvateli i odbornou veřejností o novém podkladu pro rozhodování v území zástupci radnice diskutovali v prostorách Kulturního domu Ládví.

Reklama

Zástupci vedení městské části Praha 8 a spolek Krásné Kobylisy představili občanům finální výsledky studie pro sídliště Ďáblice. Ta vznikala zhruba 5 let a určovat teď bude, jak by výstavba na ďáblickém sídlišti měla v budoucnu probíhat.

"Je to velký úspěch pro městskou část i pro místní občany, protože po několika letech se to podařilo na základě komunikace s místními spolky, získali spoustu podnětů, jak by si představovali sídliště ochránit," řekl Tomáš Hřebík (STAN) - místostarosta MČ Praha 8.

"Ta studie hlavně vznikla proto, protože se tady plánovala výstavba výškových budov v režii společnosti CPI, proti čemuž se postavili místní občané i městská část. Ta studie to reflektuje, určuje, kde a na jakém kusu území je možné stavět výškové budovy, v jaké podlažní ploše," řekl Radomír Nepil (ANO) - místostarosta MČ Praha 8.

Konkrétně se jednalo o citlivou stavbu výškových domů, které společnost CPI plánovala vybudovat na území současných obchodních center. Ta se ale nachází právě uprostřed ďáblického sídliště.

"Ta územní studie určuje, že by tam neměla být více než dvě nadzemní podlaží plus jedno ustupující, společnost CPI plánovala asi 17 podlaží, což bylo v tu dobu nepřijatelné," řekl Radomír Nepil (ANO) - místostarosta MČ Praha 8.

"Tady by neměly vznikat vyšší budovy, navíc tam zůstává i ta regulace pro občanskou vybavenost, takže žádné bydlení v masivním měřítku," řekla Jana Rozmarová, předsedkyně spolku Krásné Kobylisy.

Sídliště Ďáblice patří k nejhodnotnějším svého druhu v Praze. Už od svého vzniku v 70. letech disponovalo slušným dopravním spojením do centra, dostatkem zeleně i původní veřejné vybavenosti.

"Nabízí nějaké soukromí, nabízí občanskou vybavenost na dostupnosti, nabízí kvalitní architekturu s uměním a toto je pointa zachovat, aby tam zůstalo to lidské měřítko, aby zůstalo to, že prostě do krámu za službami dojdu pěšky, všechno to je blízko a funguje to ke spokojenosti, jak to bylo navrženo, dodnes," řekl Petr Klápště - architekt.

Vznik územní studie inicioval spolek Krásné Kobylisy. Na podkladu pro rozhodování v území se nakonec podílela také radnice Prahy 8, místní občané, zástupci bytových domů, ale i pražský magistrát.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu