• Načítám...
>

Praha 8 se zapojila do projektů řešících bytovou nouzi

  • 23. října 2023,
  • 16:37,
  • PRAHA 8,
  • Monika Rusová

MČ Praha 8 se zapojila jako první z pražských městských částí do evropských projektů, které pomáhají sociálně slabším. Nejčastějšími klienty programu jsou matky samoživitelky a opuštění senioři, na které dopadá současná ekonomická situace nejtíživěji.

Reklama

Samostatné bydlení je v dnešní době finančně náročná záležitost pro většinu z nás, natož pro lidi, kteří jsou něčím znevýhodnění. Praha 8 se rozhodla v rámci dvou evropských projektů podat pomocnou ruku těm, kteří ji potřebují.

"Jedná se o spolupráci s neziskovými organizacemi RUBIKON a Neposeda, kterým jsme dohromady poskytli 9 bytů, které oni používají v rámci evropského projektu," řekl Radomír Nepil (ANO) - místostarosta MČ Praha 8.

Do projektu Podpora samostatného bydlení se přihlásila nezisková organizace Neposeda, která poskytuje pomoc všem, kteří se ocitli v nouzi, od dětí až po seniory. Nejčastějšími klienty jsou však nekompletní rodiny s dětmi.

"Projekt Podpora samostatného bydlení je financovaný přes Evropskou unii v rámci Ministerstva práce a sociálních věcí a funguje na tom principu, že máme stanovených 16 domácností, které budeme zabydlovat a plus přibližně 125 osob, které se ocitly v nouzi, které ještě bydlí, ale hrozí, že o to bydlení přijdou a v rámci toho projektu máme možnost i financovat přes garanční a krizový fond náklady, které jsou spojené s bydlením, takže zaplacení kaucí, zaplacení provizí realitního makléře," řekla Jana Hamplová - ředitelka organizace Neposeda.

Na podobném principu funguje i druhý projekt Šance na bydlení, který využívá RUBIKON centrum.

"Pracujeme s cílovou skupinou lidí ve výkonu trestu a po výkonu trestu, ti, kteří mají trestní minulost a kteří chtějí tu minulost nechat za sebou a žít běžný život," řekla Gabriela Hendlová - ředitelka poradenství pro klienty v RUBIKON Centrum.

Městská část uzavře nájemní smlouvu s doporučenými nájemci, které vybrala jedna z neziskových organizací. Obě organizace ještě navíc za nájemce ručí.

"Ta smlouva je na dobu jednoho roku s tím, že pokud není žádný problém, tak dochází automaticky k prolongaci smlouvy a nájemné je zhruba ve výši 2/3 tržního nájemného," řekl Radomír Nepil (ANO) - místostarosta MČ Praha 8.

"Poskytujeme garanci toho, že vždy bude zaplacené nájemné a to i přes to, že se v Praze zpožďují dávky třeba o 3 - 4 měsíce nebo se může stát, že klient přijde o zaměstnání, tak i přes to jsme schopni a ochotni zaplatit tomu majiteli bytu nebo městské části nájemné, garantujeme to, že ten byt bude v pořádku, garantujeme i to, že v případě, že se tam něco rozbije nebo bude potřeba dodělat, tak to v rámci toho projektu zaplatíme a garantujeme to, že ty sousedské vztahy budou v pořádku," řekla Jana Hamplová - ředitelka organizace Neposeda.

Praha 8 se do těchto evropských projektů zapojila jako první pražská městská část, ale už nyní situaci řeší i ostatní části Prahy.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu