• Načítám...
>

Praha 8 opravila desetiletí nefungující fontánu na Ládví

  • 31. října 2023,
  • 16:13,
  • PRAHA 8,
  • Kristýna Svobodová

30 let nefungující a chátrající fontánu v Praze na Ládví nechala opravit radnice Prahy 8. Chátrajícímu uměleckému dílu z 80. let se tak dostalo kompletního vyčištění žulového „kabátu“ a nově dostalo také moderní technologie.

Reklama

Po dlouhých 30 letech historická fontána na náměstí Ládví v Praze 8 opět tryská vodu. Na její rekonstrukci se městská část Praha 8 dohodla loni se sousedním obchodním řetězcem. Chátrajícímu uměleckému dílu z 80. let se tak dostalo kompletního vyčištění žulového „kabátu“ a nově dostalo také moderní technologie.

"Samotný proces byl velmi složitý, počínaje v podstatě zjištěním, komu fontána vůbec patří. Nebyl problém ani tak sehnat peníze, protože finanční zdroje jsme měli jak od provozovatele zdejší prodejny Penny, tak z vlastních zdrojů, ale prvotní start znamenal dostat v podstatě celou projektovou dokumentaci do stavu, abychom mohli zahájit," řekl Tomáš Hřebík (STAN) - místostarosta MČ Praha 8.

Za letitým chátráním fontány stála havárie vody, která ji na tři desetiletí vyřadila z provozu. Rekonstrukci provedla společnost Kámen Pečky, která se postarala o kompletní vyčištění a obnovení žulového pláště.

"Došlo k demontáži veškerých kusů kamene, odstranění spojovacích hmot z monolitické konstrukce kašny, demontáži původní technologie kašny, poté došlo k sanačním pracím na betonové konstrukci kašny, nové hydroizolaci, novým prostupům nerezovým, zapojení nové technologie a navrácení původních kamenných prvků, které byly rekonstruovány na dílně," řekl Jan Hruška - jednatel společnosti Kámen Pečky.

Kašna bude přes zimu jako většina ostatních v Praze vypnutá a spustí se opět na jaře. Tryskat vodu pak bude nepřetržitě až do podzimu. Okolní práce by měly být hotové do konce letošního prosince. Revitalizace se pak dočká i okolní zeleň.

"My souběžně s tím děláme takový jednoduchý návrh nebo respektive malý projekt té sadové úpravy, takže to budeme mít de facto zkreslené někdy do Vánoc a vlastní výsadba bude probíhat na přelomu března a dubna," řekl Radovan Borlovan - vedoucí správy pozemku hl. m. Prahy.

V rámci revitalizace zeleně pak zůstanou zachovány obě vzrostlé lípy, nově pak okolí fontány získá květinové záhony a okrasné keře. Náklady na rekonstrukci fontány vyšly za přispění obchodního řetězce na zhruba 4 miliony korun. 2,2 milionu pak radnice zaplatila za opravu jejího okolí.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu