• Načítám...
>

NAUTIS žádá veřejnost o pomoc s novou kuchyní

  • 15. prosince 2023,
  • 15:00,
  • PRAHA 8,
  • Ondřej Švec

Kuchyň je srdcem domova, tak se jmenuje sbírkový projekt odlehčovací služby Národního ústavu pro autismus, který sídlí v pronajatém objektu areálu Psychiatrické nemocnice Bohnice. Péči zde nachází lidé s autismem, často s tou nejtěžší formou. Nicméně vedle péče klientům je odlehčovací služba nepostradatelná pro rodinné pečující, kteří díky ní mohou na chvíli načerpat sílu. Odlehčovací služba je koncipovaná jako domácnost, kde klienti spolu se svými asistenty prožívají každodenní činnosti, a to bez funkčního kuchyňského zázemí nejde. To stávající po deseti letech a mnohých opravách dosloužilo.

Reklama

Národní ústav pro autismus v Psychiatrické nemocnici Bohnice pomáhá a pečuje o pacienty s autismem, často s tou nejtěžší formou. Odlehčovací služba pomáhá jak svým klientům, tak také jejich rodinám, které o ně pečují. Odlehčovací služba se také snaží suplovat domácnost, kde klienti se svými asistenty každodenně pracují. Potřebují ale odpovídající zázemí, včetně toho kuchyňského. To stávající ale slouží už mnoho let a nyní je v takovém stavu, že už přestalo vyhovovat. 

"Prostor je velmi malý, vybavení je zastaralé, není to moc prakticky vybavené, potřebujeme co nejefektivněji ten prostor zaplnit, takže kuchyň na míru je to, co potřebujeme," řekla Markéta Pecková - osobní asistentka odlehčovací služby NAUTIS.

Klienti Národního ústavu pro autismus jsou většinou mladí lidé v pubertě, případně jde o mladé dospělé s autismem a často přidruženou i mentální retardací. Taková kuchyně pro ně proto musí byt jednak bezpečná, aby si v ní neublížili a také dostatečně odolná, protože někteří klienti bývají i poměrně agresivní.

"Ti s problémovým chováním k nám jezdí z celé republiky a ta kuchyň je v podstatě v provozu nonstop, kromě noci. I když někdy v noci také potřebujeme. Potřebujeme efektivně ten prostor využít," řekla Markéta Pecková - osobní asistentka odlehčovací služby NAUTIS.

V ústavu už proto uspořádali sbírku, ve které žádají veřejnost, aby přispěla na novou kuchyň. Cílem je vybrat částku ve výši 150 tisíc korun. Pomoci se snaží i městská část Praha 8 s projektem Kuchyň je srdcem domova.

"Když mě oslovil NAUTIS, tak jsem začala přemýšlet, jak nejrychleji jim tu novou kuchyň postavit. Je to totiž kuchyň, která je sice na malém prostoru, ale je poměrně nákladná a je to dáno specifiky jejich cílové skupiny, protože ta práce je skutečně velmi náročná," řekla Vladimíra Ludková (ODS) - místostarostka MČ Praha 8.

Do sbírky se můžete zapojit i vy, podrobné informace naleznete na stránkách městské části Praha 8.

"Já jsem velmi ráda, že spousta lidí v mém okolí říká, že ty peníze poslala, je k tomu variabilní symbol, QR kód, tak, jak to bývá součástí jakékoli jiné sbírky, všichni zájemci se mohou podívat například na stránky NAUTISu, na stránky městské části Praha 8, kde visí informativní plakát právě s těmi potřebnými všemi symboly," řekla Vladimíra Ludková (ODS) - místostarostka MČ Praha 8.

Na rozdíl od různých platforem skupinového financování tady za vaši podporu nedostanete žádnou výhodu, žádnou slevu ani žádný dárek. Ale litovat rozhodně nemusíte, protože za to dostanete mnohem víc, a to je dobrý pocit a hlavně pomůžete těm, kteří to opravdu potřebují. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu