• Načítám...
>

V Praze 8 spustili novou přepravní službu pro seniory

  • 31. ledna 2024,
  • 15:19,
  • PRAHA 8,
  • Ondřej Švec

V městské části Praha 8 rozjíždí novou přepravní službu pro seniory. Řidiči jsou navíc speciálně školení a mají pečovatelský kurz, takže mohou seniorům poskytnout základní péči při přepravě a bezpečně je dovézt například na úřad nebo k lékaři. K dispozici jsou celkem tři vozy, přičemž jeden z nich je plně bezbariérový pro seniory na invalidním vozíčku. Osmička začala s pilotním projektem na konci loňského roku a zájem o tuto službu stále roste.

Reklama

V Praze 8 startuje nová přepravní služba pro seniory. Na rozdíl od klasických senior taxi je tato služba výjimečná tím, že řidiči jsou zároveň speciálně školení pečovatelé s pečovatelským kurzem. Služba přitom funguje velmi jednoduše.

"Po zavolání kolega dispečer zjistí potřeby seniora, kam by chtěl jet, kdy by chtěl jet a po sepsání krátkého dotazníku je předá sociální pracovnici, která provede sociální šetření s klientem, po zavolání to trvá do 5 pracovních dnů," řekl Petr Kovář - řidič a pečovatel SOS Praha 8.

Vůz je pak na místo přistaven zhruba deset minut před dohodnutou dobou. Řidič seniorovi pomůže s nástupem a pokud je hendikepován, tak je pro tyto případy vůz vybaven plošinou pro invalidní vozíky. Bezpečná doprava pro seniory představuje další splněný cíl, kdy jde navíc o další rozšíření komplexu sociálně-zdravotních služeb pro občany Prahy 8.

"Je rovněž důležité její zařazení pod příspěvkovou organizaci SOS Praha 8, která mimo jiné poskytuje i pečovatelskou službu, protože díky tomu my jsme schopni garantovat vysoký standard této služby nejen pro seniory, ale rovněž pro občany se zdravotním znevýhodněním," řekla Vladimíra Ludková (ODS) - místostarostka MČ Praha 8.

Zájem o tuto službu stále roste. S pilotním programem začala Osmička v polovině prosince loňského roku. K dispozici jsou celkem tři vozidla, přičemž jedno je plně bezbariérové. Financování projektu zajistila městská část Praha 8.

"Z pozice ředitelky příspěvkové organizace SOS Praha 8, která je zařízená a financovaná městskou částí, se nám podařilo obnovit vozový park v minulém roce tak, abychom mohli tuto službu poskytovat v dobré kvalitě i pro imobilní klienty a zařadili jsme jí pod pečovatelskou službu, abychom vyhověli širší škále zájemců," řekla Jana Zwiefelhofer - ředitelka SOS Praha 8.

Bližší informace o tom, jak služba funguje i kompletní ceník naleznete na stránkách Sociální a ošetřovatelské služby Prahy 8 sospraha8.cz. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu