• Načítám...
>

Praha 8 pořídila pro OSPOD novou mediační místnost

  • 13. září 2024,
  • 15:50,
  • PRAHA 8,
  • Kristýna Svobodová

Duševní problémy dětí a mladých lidí jsou stále větším problémem naší společnosti, často skrytým za komplikovanými rodinnými vztahy. Aby radnice Prahy 8 lépe pomáhala v takových případech, zřídila novou mediační místnost s moderním vybavením. Tento prostor umožní efektivnější řešení rodinných konfliktů a nabízí lepší podmínky pro práci s ohroženými dětmi i jejich rodiči.

Reklama

Duševní problémy dětí a mladých lidí jsou stále častějším tématem naší společnosti. Příčiny bývají různé a mnohdy na první pohled nerozeznatelné. Úzkosti nebo deprese přitom běžně pramení například z nevydařených rodinných vztahů. V takových případech pak zasahuje Orgán sociálně-právní ochrany dětí. Právě proto radnice Prahy 8 zřídila speciálně vybavený multifunkční prostor.

"Dnes otevíráme a představujeme mediační místnost, která je tou pomocnou rukou při celém tom jednání, často velmi emotivním, kdy v zájmu dětí je naší povinností udělat maximum pro možnost nalezení jakési dohody," řekla Vladimíra Ludková (ODS) - místostarostka MČ Praha 8.

"Takováto místnost pro nás jako pro opatrovníky může sloužit k tomu, že se společně potkáme s oběma rodiči, někdy i s jejich právními zástupci a společně mluvíme o té situaci, co je třeba předmětem soudního řízení. Mnohdy řeší rodiče nějakou úpravu péče, výživy, úpravu styku," řekla Lucie Bordovská - vedoucí Oddělení kolizního opatrovnictví, MČ Praha 8.

Nový mediační prostor nechala radnice vybudovat v hlavní budově úřadu v Libni. Díky technickému zázemí se v místnosti mohou konat například vzdělávací akce a diskuzní kulaté stoly na aktuální témata. Jednou z možností pak je i vzdálené připojení.

"Někdy se i stane, že jeden z rodičů je třeba nemocný nebo bydlí mimo Prahu, tak je fajn, že se může připojit online, že nemusí být osobně přítomen, ale sedíme tam někdo osobně a někdo může být účasten online," řekla Lucie Bordovská - vedoucí Oddělení kolizního opatrovnictví, MČ Praha 8.

Dosud taková sezení probíhala ve stísněných prostorách OSPODU. Nová mediační místnost je větší a i prostředí je prý příjemnější.

"Možná, kdybyste byli u nás se podívat do kanceláří v těch našich baráčcích, které máme, tak je to určitě mnohem příjemnější prostředí. Myslím, že se dokáží rodiče mnohem více uvolnit, dovedu si tam mnohem lépe představit nějakou neformální diskuzi a samozřejmě ta technika je veliký bonus," řekla Lucie Bordovská - vedoucí Oddělení kolizního opatrovnictví, MČ Praha 8.

Nová mediační místnost v Praze 8 představuje důležitý krok směrem k lepší péči o rodiny a děti, které se ocitly v tíživých životních situacích. Díky lepším podmínkám a širším možnostem využití má radnice šanci efektivněji řešit konflikty a podpořit duševní zdraví těch nejzranitelnějších.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu