• Načítám...
>

Den zdraví v Praze 8 nedal cukru šanci

  • 16. června 2017,
  • 16:41,
  • PRAHA 8,
  • Nela Štefanová

Praha 8 pořádala Den zdraví. Tentokrát byl zaměřený na diabetes. Zájemci si mohli na Karlínském náměstí nechat změřit hladinu cukru v krvi, krevní tlak i tělesný tuk a zároveň se také dozvědět vše o zdravé výživě.

Reklama

Na Karlínském náměstí se konala akce s názvem Den zdraví. Návštěvníci se zde mohli dozvědět bližší informace o onemocnění diabetes, které je nazýváno také epidemií 21. století.

"Dneska je epidemie cukrovou druhého typu a to jsou většinou pacienti, kteří jsou obézní, málo se hýbou a nedodržují nějaká dietní opatření. Pacient, který onemocní cukrovkou druhého typu, tak se to projeví tak, že je zvýšeně unavený, má zvýšený pocit žízně, hodně močí a může i zhubnout," řekla Lucie Hoskovcová, lékařka.

Kromě seznámení s diabetem si mohli nechat návštěvníci Dne zdraví změřit krevní tlak, tělesný tuk, svaly nebo hladinu cukru v krvi. Pacient však může cukrovkou onemocnět i na základě rodinné anamnézy.

"Existují genetické predispozice v rodině k tomu, že pacient může onemocnět diabetem druhého typu, samozřejmě i diabetem prvního typu, to znamená, že pokud máte diabetes v rodině, tak máte o něco vyšší procento že onemocníte cukrovkou, spíše než člověk, který diabetes v rodině nemá," řekla Lucie Hoskovcová.

V rámci prevence onemocnění cukrovky je zapotřebí zvýšit pohyb a dodržovat dietní opatření.

"Zdravý životní styl ovlivňuje to naše zdraví z velkého procenta. Nabídka, která je v obchodech, nebo styl, jakým se dnešní populace stravuje, opravdu není příliš vhodný, protože tam je spousta těch jednoduchých sacharidů, je tam spousta tuku, jsou to takové ty rychlé potraviny," řekla Helena Takačová Šnajdrová, projektová koordinátorka Vím, co jím.

Frekvence diabetu v populaci ohromně narůstá. Podle odhadů žije v České republice přes 800 000 diabetiků. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu