• Načítám...
>

Žáci z Prahy 8 zpovídali pamětníky

  • 1. listopadu 2017,
  • 14:23,
  • PRAHA 8,
  • Lukáš Kubát

Příběhy našich sousedů, tak to je projekt organizace Post Bellum. Díky tomuto projektu se žáci ze základních škol dozví od pamětníků svědectví z nelehkého dvacátého století spojené s nacistickým nebo komunistickým režimem.

Reklama

Seznámit studenty skrz svědectví pamětníků s totalitními režimy dvacátého století a naučit je i základy novinářské práce. To je projekt Příběhy našich sousedů. Toho se účastnili i žáci z Prahy 8.

"Ten projekt má několik fází. Fáze, kdy se žáci učí zacházet s technikou, pracovat s písemnými prameny, jak vést rozhovor s pamětníkem, závěrečná fáze projektu je to, co se odehrává právě teď. Kolem jednotlivých týmů je příběh, který během půl roku zpracovávali a úkolem je představit ho publiku," řekl Mikuláš Kroupa, ředitel Post Bellum.

"Studenti to nevidí jen na papíře, ale vidí i ty starší dámy a pány, kteří jim to řeknou naživo, je to s tou atmosférou, kterou si ještě pamatují. Je to pro ně důležité, aby viděli i to, co se dělo v té minulosti. Vezmou si to do svého života," řekla Anna Kroutil, radní MČ Praha 8.

"My jsme točili o panu doktoru Vojmíru Srdečném, který založil Kladrubské hry, byl v koncentračním táboře," řekla Klára Chromá, studentka ZŠ Lyčkovo náměstí.

"Dozvěděli jsme se mnoho věcí, které jsme vůbec nevěděli - např. z dějepisu. Spoustu věcí, jak to v té době chodilo, jaké to byly hrůzy v tom koncentračním táboře," řekla Marie Smejkalová, studentka ZŠ Lyčkovo náměstí.

"My jsme dělali reportáž o panu Kafkovi, což je jedno ze zachráněných Wintonových dětí," řekl Tim Apatsidis, student ZŠ Na Šutce.

"Překvapilo mě to, že nejdříve než se pan Kafka dostal do Anglie, tak ho dali do tábora pro německé děti. Přišlo mi to jako paradox," řekl Matěj Šmiták, student ZŠ Na Šutce.

Výstava nebyla přínosná jen pro žáky, ale i pro samotné účastníky z řad pamětníků.

"Velice jim za to děkuji, protože to jsou hodné děti a moji noví přátelé. Dopoledne bylo kouzelné a zakončili jsme to zmrzlinou," řekl Martin Studnička, pamětník.

Celý projekt doprovází i výstava.

"Výstavu jsme vytvořili právě proto, aby pak mohla putovat po MČ. Teď bude měsíc vystavena v Kulturním domě na Krakově," řekla Jana Solomonová, radní MČ Praha 8.

Výstava pak poputuje dál po osmé Městské části a bude k vidění i na základních školách, tak aby si jí mohli prohlédnou i žáci, co se do projektu nezapojili. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu