• Načítám...
>

Radnice Prahy 8 má Zastupitelstvo mladých

  • 23. listopadu 2017,
  • 19:13,
  • PRAHA 8,
  • Milan Řepka

Městská část Praha 8 na konci roku 2016 spustila zajímavý projekt, který je orientován na zapojení mladých lidí do komunální politiky. Od podzimu roku 2016 funguje při Úřadu městské části Praha 8 Zastupitelstvo mladých, které je složeno z žáků a studentů, kteří bydlí v tomto městském obvodu.

Reklama

Zastupitelstvo mladých vzniklo z iniciativy radnice Prahy 8 na podzim roku 2016. Vedení městské části oslovilo všechny základní a střední školy, které sídlí na území této městské části, a požádalo je, aby do Zastupitelstva mladých delegovali své zástupce. 

"Cítili jsme problém, že mladých se vlastně nikdo neptá. Názor mladých nikoho nezajímal," řekl Petr Vilgus, místostarosta MČ Praha 8.

 "My jsme ten první rok vzali jako pilotní, takže jsme mírně organizovali a dávali jsme jim různé podněty pro práci. V tomto roce pracují úplně samostatně, takže přicházejí sami s nápady, co by chtěli řešit," řekla Iva Hájková, vedoucí odd. strategického rozvoje a Agendy 21 MČ Praha 8. 

"Zastupitelé mladých mají můj obdiv, protože je to neuvěřitelně pracovitá skupina lidí, kteří nepotřebují naše vedení. Nejprve jsme se obávali, že jim budeme muset pomáhat, úkolovat je a podobně. Je to přesně naopak, oni úkolují nás, říkají nám, jaké věci by chtěli prosadit," řekl Petr Vilgus. 

Zastupitelstvo mladých je neformální skupina mladých lidí ve věku od 12 do 18 let, kteří bydlí v Praze 8. V současné době má Zastupitelstvo mladých MČ Praha 8 dvacet čtyři členů a jejich zájem o dění kolem sebe je skutečně velmi pozoruhodný. 

"Mně se líbí, že tady můžeme spolu volně diskutovat, můžeme se inspirovat, máme své vlastní názory, mluvíme o tom, co se tady děje na Praze 8, snažíme se to nějak změnit, spolupracujeme s různými organizacemi a asi nejvíce se mi na tom líbí to, jak jsou tady všichni aktivní, že to není taková pasivní část obyvatelstva," řekla Sylvie Kadlec, zastupitelka ZM MČ Praha 8. 

"Snažíme se zabývat vším možným, co nám přijde pod ruku. Snažíme se spíše organizovat akce pro mladší lidi na Praze 8. Nejde o nějakou politiku, že bychom projednávali vyhlášky o parkování nebo o něčem takovém. Myslím si, že už jen to, že se MČ uvolila k takovému projektu, je velký krok i na Praze 8. Já jsem za to ohromně rád," řekl Petr Nachtman, starosta ZM MČ Praha 8. 

Zastupitelstvo mladých MČ Praha 8 je pro vedení radnice velmi cenným zdrojem inspirace. Pro mladé zastupitele je to pak příležitost, jak prosazovat své nápady a pochopit, jak funguje místní samospráva.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu